Alphen ziet geen sluipverkeer via Archeon- en Renaissancelaan


Geplaatst in: AD Groene Hart en Leidsch Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ALPHEN(cerberus, 06 januari 2022) – Een bewoner van de wijk Burggooi vindt dat de gemeente Alphen aan den Rijn te weinig met wijkbewoners overlegt over de verkeers- en parkeersituatie in en rond Archeon en hun woonwijk, zo bleek vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Volgens de bewoner heeft Alphen te weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van de nieuwe Renaissancelaan door sluipverkeer. Die nieuwe wijkontsluitingsweg is aangelegd om het bestemmingsverkeer voor Archeon te scheiden van het wijkverkeer.  Volgens de Burggooier moet de Renaissancelaan veel verkeersluwer worden gemaakt. En vrachtwagens... 


van en naar het nabijgelegen industrieterrein moeten sowieso worden geweerd, aldus de Alphenaar bij de Raad van State. Volgens Alphense gemeentewoordvoerder gebeurt dat al en wordt de Renaissancelaan niet als sluiproute gebruikt. Ook niet door vrachtwagens die niets in de woonwijk te zoeken hebben. “Het meeste verkeer van en naar de N11 gaat via de Azië- en Amerikalaan. En bezoekers van Archeon maken gebruik van de Archeonlaan. We hebben recent nieuwe verkeerstellingen gedaan op de Archeonlaan en daaruit blijkt dat we nog lang niet aan de duizend verkeersbewegingen per dag komen. In dat opzicht klopt ons verkeersmodel dat in de toekomst uitgaat van 1.000 a 2.000 autobewegingen per dag.”

 

Niets teruggekregen

 

 Overigens ontkende de gemeentewoordvoerder dat Alphen geen overleg met zijn burgers voert,”ik heb na ons nieuwe verkeersonderzoek vier emails naar de omwonende en diens raadsman gestuurd met het verzoek, of zij wilden reageren, en of ze nog vragen hadden. Ik heb niets teruggekregen.” De omwonende erkende dat hij geen vragen had over het laatste verkeersonderzoek, inclusief de tellingen,”Daar ging het mij ook niet om. Wij hadden liever veel eerder met de gemeente willen praten over een verkeersluwere oplossing voor de Renaissanceweg. Ze hebben ons niets gevraagd. Wel heeft de gemeente met de directie van Archeon overlegd. Archeon heeft een aantal verkeers- en parkeercijfers overlegd, zonder dat de gemeente die heeft geverifieerd. Ik vind dat Alphen ook de bewoners van Burggooi had kunnen vragen hoe het in de praktijk gaat. Want er is wel degelijk sluipverkeer op de Renaissanceweg.” De gemeentewoordvoerder zei daar geen enkele aanwijzing voor te hebben,”er staan 300 woningen in Burggooi en 299 bewoners hebben geen enkel probleem met de nieuwe ontsluitingsweg, alleen deze bewoner.” De Raad van State gaat uitzoeken of het nieuwe verkeersonderzoek van de gemeente al dan niet door de beugel past. Uitspraak binnen enkele weken.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State