“Begin maar een rechtszaak over afvalcontainer zei gemeente Alkmaar”


Geplaatst in: Noordhollands Dagblad Alkmaar      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/STOMPETOREN(cerberus, 01 juli 2022) – Dat is niet de burgervriendelijkheid die ik graag zie bij een overheid, zei rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State over het optreden van de gemeente Alkmaar rond de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Wat het nog pijnlijker maakte was de afwezigheid van de gemeente bij de rechtszaak over een plan om een extra ondergrondse afvalcontainer(ORAC) bij een paar woningen aan de Binnenkruier in Stompetoren te plaatsen. Volgens tegenstander en buurtbewoner Jody Kunst slaat die extra container nergens op,”in het eerste plan was er geen orac bij onze... 


woningen gepland. Die kwam er opeens in toen één iemand de gemeente belde dat het wel erg ver lopen was naar de drie geplande orac’s aan de Buitenkruier. Vervolgens maakte ik met vijf andere bewoners bezwaar en toen kon er opeens niets meer. De Alkmaarse projectleider zei eerst dat ik eerst maar eens handtekeningen bij alle buurtbewoners moest verzamelen om aan te tonen dat iedereen bezwaar heeft tegen die orac. Dat is vreemd want als één iemand klaagt dat hij te ver moet lopen plaatst de gemeente er zo één bij. En als een vijftal bewoners dat niet wil, kan er niets meer. Uiteindelijk zei de projectleider dat ik maar een rechtszaak moest beginnen omdat dat de gemeente het minste geld zou kosten, zeker als de Raad van State de orac bij onze woningen afschiet.”

 

Onvrede

 

Dat vond staatsraad Van Diepenbeek geen erg fraaie opstelling van de gemeente,” dat is niet de burgervriendelijkheid die ik graag zie bij een overheid. Jammer dat de gemeente er niet is want ik had nog wel een paar vragen voor Alkmaar.” In ieder geval kregen Kunst en diens raadsman alle tijd en ruimte om hun onvrede over de gemeente te spuien. Volgens Kunst geeft de gemeente allerlei nonsens-redenen aangevoerd waarom die vierde orac net als de anderen ook niet beter aan de Buitenkruijer in de grond kan. “Volgens de gemeente kan dat niet omdat daar kabels en leidingen in de grond zitten. Dat is wel heel vreemd want die andere orac’s zitten daar intussen alweer een half jaar in de grond. De Buitenkruier is ook veel handiger voor de vuilniswagens. Aan de Binnenkruier is het behoorlijk krap en staan veel geparkeerde auto’s. En de vuilniswagen moet daar insteken. De Buitenkruijer ligt als een ring rond de wijk en kunnen de wagens gewoon hun ronde rijden,” aldus Kunst.

 

Aannemer

 

Hij voegde er nog aan toe dat de projectleider ook beloofd had om een aannemer langs te sturen om te bekijken of de vierde orac iets verder van zijn inrit kan worden ingegraven,”maar ik heb geen aannemer gezien.” Staatsraad Van Diepenbeek zei nog eens goed te zullen bekijken of de Alkmaarse onderbouwing voor de vierde orac wel deugt. Zo niet, dan zal Alkmaar met een beter verhaal moeten komen, of de container elders plaatsen. Zo ja, dan kan de orac in de grond. De staatsraad zei dat de uitspraak door de komende zomervakantie mogelijk iets later dan normaal zal komen. “Wat mij betreft doet u twee jaar over de uitspraak. Want zolang die er niet is kan de gemeente die orac niet bij mijn woning ingraven,” zei Kunst nog. 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State