“Bezwaren tegen huisvesting arbeidsmigranten riekt naar discriminatie”


Geplaatst in: Brabants Dagblad en Agrio      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/OVENTJE(cerberus, 12 mei 2022) – De bezwaren van een buurman tegen de huisvesting van 32 arbeidsmigranten op de boerderij en kwekerij van J. Nooijen aan het Voor-Oventje in Zeeland riekt naar discriminatie, zei Nooijens raadsman vandaag bij de Raad van State. Die behandelde het verzoek van de buurman om onmiddellijk een bouwstop op te leggen voor de nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten. Volgens de raadsman van Nooijen is het al te laat voor een bouwstop,”de nieuwe huisvesting is klaar en deze vrijdag trekken alle 32 arbeidsmigranten erin. Dat zijn allemaal jonge Oekraïnse vrouwen die zijn gevlucht, hier onderdak krijgen en tegelijk wat kunnen verdienen met het werk bij één van de grootste... 


vollegronds groentekwekerijen van Nederland.” De buurman ontkende met klem dat hij iets tegen buitenlandse arbeidsmigranten heeft,”ik heb helemaal niets tegen Polen of Oekraïners. Het gaat er mij om dat er veel te veel mensen in te kleine woonruimtes worden gestopt. Die gaan vaak naar buiten en zorgen dan voor overlast. Waarom moet het allemaal bij Nooijens boerderij midden in het dorp. Wij hebben als buurtbewoners eerder al op een goede alternatieve plek gewezen waar ze veel beter gehuisvest kunnen worden. Maar toch moet het weer bij Nooijen.”

 

Huisregels

 

De raadsman van de groentekweker merkte op dat er al jaren een achttal arbeidsmigranten op de boerderij wonen en dat daar de  afgelopen twaalf maanden geen enkele klacht over is binnengekomen,”ze wonen in een apart gebouw hebben een eigen buiten- en parkeerterrein en er gelden strenge huisregels. De buurman is bevreesd dat die huisregels snel verwateren of worden afgeschaft. Maar het tegendeel is waar, er volgt na enige tijd een evaluatie en als er toch meer overlast komt dan worden de huisregels aangescherpt. Ik vind het verder vreemd dat de Oekraïense vrouwen straks niet mogen barbecueën, terwijl u en ik dat wel mogen in eigen tuin. Dat is toch eigenlijk raar, maar zonder BBQ-verbod wilde de gemeente geen toestemming geven.” De Raad van State gaat bekijken of de huisvesting voldoende geregeld is, zodat er geen overlast voor de buurt ontstaat. Overigens schitterde de gemeente Landerd door afwezigheid. Die kon geen vragen van de hoogste bestuursrechter beantwoorden. Uitspraak binnen enkele weken.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State