“Bomen kunnen nog decennia op Asylplein blijven staan”


Geplaatst in: AD Voorne Putten       journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/BRIELLE9cerberus, 01 maart 2022) – Bewoners van het Asylplein zijn verdeeld over het plan van de gemeente Brielle om vijf oude, waardevolle bomen op het plein te kappen, bleek vandaag bij de Raad van State. Die behandelde een spoedverzoek van de tegenstanders van de kap van drie 80 jaar oude paardenkastanjes en twee oude esdoorns. Volgens de gemeente zijn ze ziek en dreigen ze binnen vijf tot tien jaar om te vallen, mogelijk zelfs op de dichtstbijzijnde woningen. De bewoners van die woningen zijn voor de kap. Zij waren evenwel niet bij de rechtszaak aanwezig. De tegenstanders wisten wel waarom. “De gemeente heeft die bewoners bang... 


gemaakt met indianenverhalen dat de bomen op hun woningen en auto’s kunnen vallen. Maar de recente zware storm heeft niet meer dan enkele duimdikke dode takjes uit de bomen geblazen,” zei bomendeskundige Huib Sneep van Stichting de Bomenridders tijdens de rechtszaak in Den Haag. Een gemeentewoordvoerder had daar een verklaring voor,”die storm kwam uit het zuidwesten. Daar staan de Brielse Dom en woningen tussen. Die houden de wind tegen. Als er een storm uit het noordoosten komt kunnen ze wel op de huizen en auto’s vallen. En ik moet er niet aan denken als er op dat moment mensen onder lopen.”

 

Onheilsscenario

 

 Rechter en staatsraad Liesbeth Steendijk zette wel wat vraagtekens bij het onheilsscenario van de gemeente. Zij merkte op dat de recente zeer zware storm overal in het land behoorlijk grote bomen heeft geveld en dat het onwaarschijnlijk is dat de Dom en de lage woningen aan de zuidwestkant van het Asylplein zoveel wind tegen houden. Sterker nog die komt in sterke vlagen langs de gebouwen, aldus de staatsraad. Boomdeskundige Sneep merkte nog op dat er nog nooit zo’n zware noordoostenstorm is geweest en dat de kans bijna nul is dat de bomen dan wel omgaan,”ik heb de bomen langere tijd bestudeerd en het klopt dat de kastanjes lijden aan kastanjebloedziekte, maar niet in ernstige mate. Niet zo erg als de jongere kastanjes die al zijn gekapt. De oude kastanjes kunnen nog decennia lang mee. En de esdoorns zijn helemaal niet ziek.” Daarop verkleurde het verhaal van de gemeente enigszins waarbij de nadruk op de herinrichting van de gehele Asylplein kwam te liggen. De gemeentewoordvoerder legde omstandig uit dat Brielle het plein met zijn bekende, honderd jaar oude rozenperken in oude glorie wil herstellen om meer toeristen aan te trekken en in het kader van de feestelijkheden rond de inname van Den Briel door de watergeuzen 450 jaar  geleden.

 

De Koning

 

“En de Koning komt op 24 maart naar Den Briel,” voegde de gemeentewoordvoerder er nog aan toe. Volgens de tegenstanders van de bomenkap stelt het herstel van de rozenperken weinig voor en heeft de gemeente vooral beknibbeld op dat project. Verder wil Brielle de gekapte bomen door nieuwe bomen vervangen die volgens de gemeentezegsman speciaal zijn uitgezocht op hun “bloeiwijzen bloeitijd en voorkomen.” Bomenkenner Sneep lachte erom,”ik geloof dat ze een paar acacia’s willen planten. Die passen daar helemaal niet.” Omwonenden Jacco Degeling en Renee de Haan bleken vooral teleurgesteld in het optreden van de gemeente. Die stuurde de omwonenden op de late avond voor de dag van de voorgenomen kap een email met de aankondiging dat ze de bomen ging kappen. Alleen door hemel en aarde te bewegen konden de tegenstanders nog op tijd een spoedprocedure aanspannen tegen de kap. “Wij willen graag met de gemeente om tafel om over ons plein mee te praten. Is dat zoeel gevraagd,” aldus De Haan. Staatsraad Steendijk vroeg aan de gemeentewoordvoerder of het echt zo bezwaarlijk is om de bomen te laten staan totdat de hoogste bestuursrechter later dit jaar de bodemzaak behandelt en einduitspraak heeft gedaan. Maar daar wilde de gemeentewoordvoerder niet van horen. Die zei dat anders het hele herinrichtingsplan op zijn gat valt,”en we hebben van B&W te horen gekregen dat we maar tot 14 maart op het plein mogen werken. Daarna volgen de voorbereidingen voor het 1 aprilfeest en de Koning komt op 24 maart.” Staatsraad Steendijk zei op zo’n kort mogelijke termijn een spoeduitspraak te zullen doen.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State