DEN HAAG/KAATSHEUVEL(cerberus, 25 mei 2022) – De Raad van State geeft burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand vandaag in een einduitspraak een fikse tik op de vingers, omdat zij geen goed verhaal heeft waarom een inwoner van Kaatsheuvel zijn hotel-restaurant niet mag uitbaten. De burgemeester moet van de hoogste bestuursrechter nog maar eens haarfijn uitleggen waarom zij vindt dat de 32 jarige Kaatsheuveler niet als leidinggevende in de horeca mag werken. En als ze dat niet kan zal ze de man alsnog een drank- en horecavergunning moeten verlenen. De weigering van de burgemeester was...
opmerkelijk, omdat het ministerie voor rechtsbescherming de man eerder wel een verklaring van goed gedrag(VOG-Verklaring Omtrent Gedrag)had verleend. Toch weigerde de burgemeester een drank- en horecavergunning. Zij dacht dat de man voldoende op zijn kerfstok had om de vergunning te weigeren. Maar in de uitspraak ziet de Raad van State het een tikkie anders. Volgens de hoogste bestuursrechter zijn de weigeringsgronden flinterdun en vergezocht. Het bestuursrechtscollege is van oordeel dat een burgemeester in dit soort ingrijpende beslissingen de plicht heeft om uitgebreid toe te lichten waarom hij, of zij meent dat een horeca-exploitant van ‘slecht levensgedrag’ is. Daarin is burgemeester Van Aart schromelijk tekort geschoten. Volgens de Raad is niet duidelijk op welke feiten en omstandigheden zij de weigering baseert. Of de incidenten zijn van lang geleden, toen de uitbater 17 jaar was, of ze zijn niet ter zake doende. De Raad vindt dat Van Aart opnieuw uitgebreid zal moeten toelichten waarom zij vindt dat de Kaatsheuveler niet betrouwbaar is. En als ze dat niet kan moet ze hem alsnog een drank en horecavergunning verlenen.
Boete 200 euro
De uitspraak is een opsteker voor de Kaatsheuveler, die zich zwaar benadeeld en onheus behandeld voelt door Van Aarts besluit. De burgermoeder weigerde eerder de vergunning, omdat de Kaatsheuveler de afgelopen jaren dermate “slecht levensgedrag” zou hebben vertoond dat hij niet in aanmerking zou komen voor een drank- en horecavergunning. Een boete uit van 200 euro uit 2018 brak hem op, zo bleek vorig jaar tijdens de rechtszitting. Die kreeg hij voor “wederspannigheid”, oftewel hij kreeg het flink aan de stok met een “ambtenaar in functie” die vervolgens aangifte deed. Omdat die boete nog geen vijf jaar oud is, mocht de burgemeester vervolgens de hele doopceel van de man trekken. Daarin vond zij voldoende incidenten om de man van “slecht levensgedrag” te betichten.
Rustig vaarwater
Volgens de 32-jarige was dat geheel onterecht en kreeg hij op die manier geen kans om zijn leven definitief in een rustig vaarwater te krijgen. ‘Ik ontken niet dat ik in het verleden een paar dingen heb gedaan die niet kunnen en fout waren. Maar dat is lang geleden. Ik had van huis uit een hele slechte start, maar ik doe mijn stinkende best om dat achter me te laten en vooruit te komen. Ik krijg van de minister een VOG voor mijn werk in de horeca en als privéchauffeur, maar de burgemeester ontneemt mij zo mijn droom om mijn eigen hotel-restaurant te beginnen,’ aldus de Kaatsheuveler eerder tijdens de rechtszaak. Zijn raadsvrouw wees er toen al op dat het “afvinklijstje” van de burgemeester niet veel voor stelde. Op de lijst staat onder meer dat de Kaatsheuveler jaren geleden betrokken was bij een ruzie in huiselijke kring en hij reed een keer rond met kartonnen kentekenbord op zijn auto. Dat waren slechts politiemeldingen en geen veroordelingen. Wel is de man in 2006 veroordeeld voor mishandeling. Dat erkende hij ook en wees rechter en staatsraad Peter Knol er op dat hij toen nog in een slechte periode zat. Maar dat is wel 15 jaar geleden, toen hij 17 jaar oud was. In ieder geval vindt de hoogste bestuursrechter het incidentenlijstje volstrekt onvoldoende om de vergunningweigering op te baseren.