Eigenaren voetbalkantine krijgen alsnog subsidie huisvesting asielzoekers


Geplaatst in: Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ANNERVEENSCHEKANAAL(cerberus, 27 juli 2022) – De Raad van State draagt de minister van binnenlandse zaken(BZK) op de eigenaren van de voormalige voetbalclub van Annerveenschekanaal alsnog een subsidie van 27.500 euro te verlenen. Reden is dat zij het voormalige clubhuis hadden verbouwd voor de opvang en huisvesting van vier asielzoekers. Maar toen het clubhuis klaar was bleek dat de beoogde asielzoekers al elders waren ondergebracht en dat andere asielzoekers er niet in mochten omdat Aa en Hunze niet meer asielzoekers binnen de gemeente wilde, of mocht plaatsen. De verbouwing kostte initiatiefnemers Maria Drenthe en Niels Tieland 65.000 euro en het ministerie zou... 


37.000 euro subsidie uit het potje voor huisvesting van asielzoekers verlenen. De minister weigerde nog één cent subsidie uit te keren omdat er uiteindelijk geen asielzoekers in het clubhuis kwamen wonen. De Raad van State vindt dat veel te kort door de bocht. Hoewel strikt volgens de letter van het subsidiebesluit alleen huisvestingssubsidie wordt verleend als er ook daadwerkelijk asielzoekers in een woonruimte trekken, valt het in dit geval wel erg nadelig uit voor Drenthe en Tieland. Immers, zij hadden geen enkele invloed op het plaatsingsbeleid voor asielzoekers. Ook subsidieverlener RVO(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ging er tot op het laatste moment van uit dat de asielzoekers in het oude clubhuis zouden komen en had om die reden een “gegarandeerde” subsidie van 37.500 euro toegezegd.

 

Enorme strop

 

De Raad van State vindt het onredelijk en onevenredig om de Drenthe en Tieland, die hun uiterste best hebben gedaan de vier asielzoekers woningen op tijd klaar te krijgen, alleen te laten opdraaien voor een enorme strop waar zij niets aan konden doen. Het was immers echt niet zo dat er geen asielzoekers meer waren die geen behoefte aan woningen hadden. Alleen door het strenge plaatsingbeleid per gemeente vielen zij uit de boot.  Maria Drenth maakte afgelopen april tijdens de rechtszaak in Den Haag duidelijk hoe vreemd het allemaal geregeld was,“de gemeente Aa en Hunze liet ons een paar keer weten dat wij onze gang konden gaan met de verbouwing. Want er was een schreeuwend tekort aan huisvesting voor asielzoekers. In 2018 waren er 5.000 die op een woning wachten. In Ter Apel, 50 kilometer verderop, wisten ze niet waar ze de vluchtelingen konden onderbrengen. De verbouwing kostte ons 65.000 euro en we zouden 37.000 euro subsidie van de minister krijgen. Maar toen we klaar waren kregen we de mededeling dat het niet doorging. Want Aa en Hunze hadden net een maand ervoor alle toegewezen statushouders al geplaatst. En meer mocht niet van de minister. In de gemeentes om ons heen waren er honderden die nergens terecht konden. Maar dat waren andere gemeentes en die mochten niet naar ons." Hoe dan ook krijgen Drenthe en Tieland nog iets van hun verbouwingskosten terug. Overigens verhuren zij het clubhuis nu als B&B aan toeristen. En in Ter Apel is het er niet beter op geworden.



terug naar home      |      naar berichten Raad Van State