Extra onderzoek bodemdaling Nijensleek door gasveld Vinkega niet nodig


Geplaatst in: Leeuwarder Crt., Meppeler Crt., Omrop Fryslan, RTV Drenthe      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/VINKEGA/NIJENSLEEK(cerberus, 01 november 2023) – De Raad van State vindt extra onderzoek naar de bodemdaling in het gebied rond het gasveld in Vinkega niet nodig. Dat blijkt vandaag uit een einduitspraak, waar de hoogste bestuursrechter bijna een jaar over heeft gedaan. De rechtszaak is aangespannen door Milieudefensie en Vinkegaer Pier Winsemius en richt zich tegen een aangepast winningsplan voor gasveld Vinkega, waar Vermilion sneller het laatste aardgas uit wil pompen. De... 


tegenstanders vrezen door het versneld leegpompen van gasveld Vinkega meer schade door extra bodemdaling en problemen met de grondwaterstanden. Kort samengevat oordeelt het hoogste bestuursrechtscollege in de uitspraak dat gaswinbedrijf Vermilion met eerdere onderzoeken al voldoende heeft aangetoond dat de bodem op veel plaatsen niet harder en dieper gaat dalen. 

 

Gebied wordt groter

 

Wel wordt het totale gebied waar de bodem daalt groter, vooral in zuidwestelijke richting, richting Nijensleek. Dat heeft tot gevolg dat de bodem rond Nijensleek de bodem nog eens 1 a 2 centimeter(cm) extra daalt tot iets meer dan 5 cm. Rond de gaswinput aan de Westvierdeparten in Vinkega komt er nog een halve centimeter bij en daalt de bodem in totaal zo’n 4,5 cm. De Raad van State heeft alle onderzoeken nog eens op een rijtje gezet en concludeert onder meer dat uit een advies van het Waterschap blijkt dat de extra bodemdaling van een enkele centimeters niet of nauwelijks effect heeft op het grondwaterbergend vermogen van de bodem. Ook voor de rest wijst de Raad alle bezwaren van de hand en kan Vermilion doorgaan met het leegpompen van gasveld Vinkega.



terug naar home      |      naar berichten Raad Van State