DEN HAAG/STOLWIJK(cerberus, 26 april 2022) – De Stolwijkse geitenhouderij Mooilekkerland moet het overgrote deel van zijn geiten wegdoen, zo blijkt vandaag uit een einduitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter geeft geitenhouder Gerben Verhoef wel nog drie maanden de tijd om het aantal geiten van 2.500 naar 812 dieren terug te brengen. In een drietal uitspraken veegt de Raad de hoger beroepen van Verhoef tegen de provinciale geitenstop en twee dwangsombesluiten van de gemeente Krimpenerwaard van tafel. Eerder tijdens de rechtszaak zei Verhoef dat hij een faillissement vreest als hij nog maar 812 geiten mag houden. Hoe dan ook verklaarde de Raad Verhoefs verzet tegen de door de provincie Zuid-...
Holland opgelegde geitenuitbreidstop niet-ontvankelijk. De provincie weigerde in 2019 aan de gemeente Krimpenerwaard een ontheffing te verlenen voor het uitbreidingsplan van Verhoef. Die wilde een vergunning voor 3.000 geiten. Krimpenerwaard wilde die vergunning wel verlenen, maar kan dat niet omdat de provincie geen toestemming geeft. En daar kan Verhoef geen inhoudelijk bezwaar tegen maken, omdat het provinciale geitenstopbesluit alleen voor de gemeente bestemd is: niet-ontvankelijk dus. Nu de Raad van State de geitenhouderijstop heeft goedgekeurd kan de Krimpenerwaard weinig anders meer doen dan de vergunningsaanvraag van Verhoef voor 3.000 geiten afwijzen. En omdat hij al een paar jaar 2.500 geiten had rondlopen zal hij daarvan een groot deel moeten afvoeren, anders verbeurt hij een forse dwangsom.
Domper
De uitspraak betekent een forse domper voor de geitenhouder. Die meende dat hij niet onder de geitenhouderijstop viel. De Raad van State vindt van wel. Immers, in 2018 kondigde Zuid-Holland net als een aantal andere provincie een nieuwvestigings- en uitbreidingsverbod voor professionele geitenhouderijen af. De provincies willen eerst meer zekerheid over de invloed van grote, professionele geitenhouderijen op de gezondheid van omwonenden. Immers, uit eerdere onderzoeken bleek dat omwonenden van geitenhouderijen meer longontstekingen hebben dan anderen, ook vergeleken met omwonenden van varkens- en kippenhouderijen. Het RIVM doet op dit moment een vervolgonderzoek: Veehouderij en Gezondheid Omwonenden(VGO) om meer duidelijkheid over de volksgezondheidsrisico’s te krijgen. Alleen heeft dat onderzoek door de coronapandemie flinke vertraging opgelopen. Hoewel de gemeente Krimpenerwaard meende dat de volksgezondheidsrisico’s rondom de veehouderij aan de Koolwijkseweg gering zijn, geldt de geitenstop wel degelijk ook voor Mooimekkerland. Het veebedrijf had voor de afkondiging van de geitenstop een vergunning voor maximaal 812 geiten. Die mag het bedrijf houden. Voor de rest, zo’n 1.700, heeft Verhoef geen vergunning en kan de gemeente die niet meer verlenen. De overtollige geiten zal hij voor 26 juli moeten afvoeren. Als hij die datum niet haal gaat de dwangsommeter tikken. Die kan in het ergste geval oplopen tot maximaal 450.000 euro.