Grootverdieners Groningse prostitutiepanden verlost van vergunningplicht


Geplaatst in: Dagblad van het Noorden en RTV Noord      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/GRONINGEN(cerberus, 29 december 2021) – Het is de Groningse burgemeester niet gelukt de Raad van State ervan te overtuigen dat eigenaren-verhuurders van prostitutiepanden een seksbedrijf(exploitatie)vergunning moeten aanvragen. De hoogste bestuursrechter wijst om die reden vandaag in een einduitspraak het hoger beroep van burgemeester Koen Schuiling van de hand. Volgens de Raad kan alleen een leidinggevende, oftewel de beheerder van de panden(pooier, of madame), gedwongen worden een exploitatievergunning aan te vragen. Zoals ook een uitbater van een café een exploitatievergunning moet hebben en niet de eigenaar van het pand. Burgemeester... 


Schuiling vindt evenwel dat pandeigenaren en –verhuurders van prostitutiepanden niet te vergelijken zijn met ander pandverhuurders. Immers, zij verdienen verreweg het meest aan de prostitutie in hun panden.  Volgens de burgemeester strijken zij meer dan 90 procent van de opbrengsten van de prostitutie op en verdienen de eigenlijke beheerders/uitbaters niet veel. Eerder tijdens de rechtszaak van afgelopen september bleek dat één van de eigenaren, die eerder tegen de vergunningplicht in beroep gingen, ruim 7.200 euro per week voor 17 verhuurde ramen en drie appartementen opstrijkt.

Peeskamertjes

De aangestelde beheerder krijgt daarentegen een relatief minieme vergoeding voor de praktische zaken die in een bordeel moeten worden geregeld, zoals het toewijzen van peeskamertjes, het verschonen van de lakens en handdoeken en de aanvoer van verse condooms. Verder af en toe een reparatieklus en een lastige klant de deur wijzen. Die activiteiten vindt de hoogste bestuursrechter bepalend voor de vraag wie de leidinggevende is in een prostitutiepand en wie over een exploitatievergunning dient te beschikken. Dat de eigenaar-verhuurders het leeuwendeel van de inkomsten naar zicht toe trekken en achter de schermen bijna alle touwtjes in handen hebben doet volgens de Raad niet ter zake. De uitspraak betekent een opsteker voor de eigenaar-verhuurders van panden aan de Nieuwstad. Zij hoeven geen vergunningen meer aan te vragen. ‘Ik verhuur alleen panden en heb verder helemaal niets met prostitutie of seksbedrijven te maken,’ zei een eigenaar van een aantal Groningse prostitutiepanden eerder nog tijdens de rechtszaak.

 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State