Harderwijk heeft haast met sluiting woning “drugsfamilie”


Geplaatst in: De Stentor      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HARDERWIJK(cerberus, 09 mei 2022) – De burgemeester van Harderwijk heeft haast met de sluiting van een woning aan de Johan de Wittlaan, omdat vandaar uit harddrugs in zou zijn gehandeld, bleek vandaag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State. Met de sluiting wil de burgemeester vooral een signaal afgeven aan de buurt en burgers, dat de gemeente wel degelijk iets doet aan drugsoverlast in woonbuurten. Want hoewel de burgemeester de sluitingsduur van de woning vanwege gezondheidsklachten van de vader heeft ingekort van zes naar twee maanden, wil de burgemeester die korte sluiting hoe dan... 


ook bij de Raad van State afdwingen. De bewoners van de woning, een vader en een vijftal kinderen, ontkenden tijdens de rechtszaak in Den Haag in alle toonaarden met drugshandel in aanraking te zijn geweest, laat staan dat één, of meerdere kinderen vanuit de woning in drugs handelen. De vader is ziek en zou erg op zien tegen de huisuitzetting, ook al is het maar voor twee maanden. De advocaat van de burgemeester wees rechter en staatsraad Nico Verheij op een zevental bestuurlijke rapportages waarin gedetailleerde, op basis van veelal anonieme meldingen verzamelde informatie staat over de handel en wandel van vooral zoon Hashim B. die nog thuis woont, in tegenstelling tot zijn twee oudere broers die het huis al uit zijn. De jongere broer heeft zich volgens de burgemeester zeker tot en met  2021 bezig gehouden met de drugshandel, evenals zijn door de strafrechter veroordeelde broers Naoufal en Oussam. De oudste broers zijn veroordeeld voor het handelen in hard drugs en hebben daar volgens het Openbaar Ministerie 286.000 euro aan hebben verdiend. Het OM wil dat drugsgeld op de broers verhalen. Dat grote bedrag is volgens de Harderwijkse raadsman een mogelijke reden waarom de jongere broer, wiens strafzaak is geseponeerd, door gaat met drugshandel om de geldboete bij elkaar te sprokkelen.

 

Heksenjacht

 

Volgens de raadsman van Hashim en de familie B. Is de burgemeester bezig met een heksenjacht. Alle meldingen van buurtbewoners over drugshandel door Hashim zijn anoniem en niet na te trekken. “Er staan meldingen in dat Hashim vanuit een auto zou handelen. Maar de auto en kentekens zijn onbekend en op het moment van dealen bevond Hashim zich in Rotterdam. Hoe kun je je tegen dit soort anonieme aantijgingen verdedigen,” aldus de advocaat van de Harderwijkse familie. Staatsraad Verheij stelde vast dat er nu al jaren wordt geprocedeerd over een mogelijke woningsluiting,”heeft het nu nog wel zin om die woning te sluiten. Wat maken die twee maanden nog uit.” De zegsman van de burgemeester zei het heel belangrijk te vinden dat de woning alsnog twee maanden dicht gaat, al was het alleen maar om Harderwijkers niet te ontmoedigen om meldingen over drugshandel en overlast in de buurt te doen,”als blijkt dat langdurig procederen ertoe leidt dat de woning niet dicht hoeft dan raken mensen ontmoedigd, omdat er toch niets aan drugshandel vanuit woningen wordt gedaan. Om die reden is de sluiting van de woning aan de Johan de Wittlaan een belangrijk signaal”  De raadsman van B. noemde dat nonsens en zei het onverantwoordelijk te vinden dat de vader, die door alle ellende rond de drugskwestie flink ziek is geworden, zijn huis uit moet. Staatsraad Verheij doet binnen twee weken uitspraak.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State