Heemskerker wil honden blijven fokken


Geplaatst in: Noordhollands Dagblad Kennemerland      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HEEMSKERK(24 augustus 2018) – De Heemskerkse tuinder en hondenfokker Bas Jordens hoopt dat de Raad van State de weg vrijmaakt voor op zijn minst een hobby-hondenfokkerij bij zijn woning en bedrijf aan de Voorweg, zo bleek vrijdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Eerder legde Heemskerk een dwangsom van maximaal 25.000 euro op om hem te dwingen zijn hondenfokkerij  te staken. Die fokkerij, waar zijn vader al in 1971 mee was begonnen, mocht niet meer. Jordens deed voor de zekerheid zijn honden weg om te voorkomen dat hij duizenden euro’s aan dwangsommen moest betalen aan de gemeente. Toch stapte hij naar... 


de Raad van State, omdat  hij de dwangsom veel te ver vindt gaan. Volgens het dwangsombesluit mag hij helemaal niet meer met honden fokken, zelfs niet met een paar voor de hobby. En dat vindt Jordens niet terecht, zeker niet omdat de gemeente heel makkelijk vergunningen verleent voor dierenpensions en hondenscholen. ‘Vlak in de buurt heeft de gemeente zo maar een vergunning verleend voor een hondenschool van 300 vierkante meter groot. En dan ook nog eens buiten het bouwblok. Dat mag allemaal wel. Die hondenschool is maar liefst 8 keer zo groot als mijn hondenfokkerij was,’ aldus Jordens.

 

Bangig

 

Overigens verwijt Jordens de gemeente een beetje bangig gedrag. Immers, toen hij nog een grote hondenfokkerij runde en 300 pups per jaar verkocht, is hij belaagd door dierenactivisten. Die vielen ook de gemeente lastig. ‘Dat was een nare periode. Ik werd besmeurd op het internet, er stonden schreeuwgroepen voor mijn woning, zij eisten dat de gemeente tegen mijn zogenaamd illegale fokkerij zou optreden. Dat gedoe is de belangrijkste reden dat de gemeente een dwangsom oplegde,’ aldus Jordens. De gemeentewoordvoerster hield tijdens de rechtszaak een nogal formeel verhaal dat een hondenfokkerij niet bij de agrarische tuinbouwbestemming in het gebied past. Ook niet als nevenactiviteit. ‘Waarom wil de gemeente dat niet,’ vroeg rechter en staatsraad F. van Heijningen. ‘Omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. En omdat de provincie erg strak de hand houdt aan de agrarische tuinbouwbestemming,’ antwoordde de Heemskerkse zegsvrouw. Volgens de staatsraad kan Jordens beter nog eens naar het gemeentehuis stappen en om een aanpassing van het bestemmingsplan vragen zodat hij wel honden kan fokken,’want deze zaak gaat alleen om de dwangsom en niet over de vraag of het bestemmingsplan kan worden aangepast’. Of de dwangsom van tafel gaat blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State