Leden schietvereniging Schutterij ontkennen gerommel met munitie


Geplaatst in: PZC      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HULST(cerberus, 20 april 2022) – Volgens vier leden van Schietvereniging De Schutterij in Hulst heeft de politie geen enkel hard bewijs dat er zou zijn gerommeld met munitie en schietoefeningen. De vier leden snappen dan ook niet waarom de minister van Justitie en Veiligheid hun wapenverloven, en in twee gevallen wapenhandelvergunningen, heeft ingetrokken. De vier meldden zich vandaag via een videoverbinding bij de Raad van State, die vandaag hun hoger beroepszaak behandelde. Volgens de raadsman van Justitie en Veiligheid zijn de verloven... 


terecht ingetrokken nadat er onregelmatigheden in de registratie en administratie van de schietvereniging zijn aangetroffen. Zo ontbrak er volgens Justitie een deugdelijk registratie van een reeks schietoefeningen, een groot aantal patronen leek verdwenen, er zouden vervalste handtekeningen en parafen zijn gebruikt en er zou zonder “consent” munitie naar België zijn uitgevoerd. 

 

Bevooroordeeld

 

De raadsman van het viertal ontkende alle aantijgingen en wees er op dat de politie bevooroordeeld  te werk is gegaan,”er werd nauwelijks onderzoek gedaan naar de redenen waarom de registratie en administratie niet helemaal klopte. Er werden direct keihard conclusies getrokken, zonder bij de leden navraag te doen. Het zit zelf niet goed bij de politie Zeeland-West-Brabant. Want daar zijn niet voor niets agenten geschorst en op non-actief gesteld. Als de politie gewoon onderzoek had gedaan was vanzelf duidelijk geworden dat er niets aan de hand is. Alles is verklaarbaar. Er zijn nooit patronen verdwenen. Die stonden op naam en adres geregistreerd, alleen was er een verkeerd verlofnummer bijgezet. Voor ons betekent dat een verwijtbare misslag en bij de politie heet zoiets alleen een verschrijving.”

 

Helemaal mis

 

Verder legde een van hen, tevens wapen- en munitiehandelaar, uit dat hij al sinds de jaren negentig wapens en munitie verkoopt, ook aan Belgen, die in Nederland komen schieten,”al die jaren was er nooit wat aan de hand en nu opeens is het helemaal mis. Ik heb niks anders en verkeerds gedaan. De Belgen komen hier met een leeg wapen en kopen munitie, dat schieten ze meestal op en nemen het niet mee terug naar België.” Volgens een woordvoerder van Justitie is er wel degelijk wat aan de hand en zijn de verloven terecht ingetrokken, hoewel hij geen keiharde bewijzen had dat Belgische schutters daadwerkelijk munitie “over de grens hebben gesmokkeld”. De raadsman van het viertal merkte nog op dat het heel vreemd is dat alle onregelmatigheden verbonden zijn met schietvereniging De Schutterij, maar dat zijn cliënten zijn aangepakt maar andere bestuursleden helemaal niet,”dat is toch niet te verklaren. Zij waren allemaal betrokken bij de Schutterij, maar drie bestuursleden zitten er nog steeds en de politie laat hun met rust.” Uitspraak volgt binnen enkele weken.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State