“Met 55 kilometer op de teller is het toch echt een nieuwe auto”


Geplaatst in: Brabants Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/TILBURG(19 september 2022) – Tilburger Wim Priems vindt het belachelijk dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat(I&W) zijn subsidie voor zijn nieuwe elektrische auto heeft gehalveerd, als ware het een gebruikte kar. De beslissing van I&W om geen 4.000 maar slechts 2.000 euro subsidie voor elektrische auto’s uit te keren viel verkeerd bij de Tilburger. Die stapte via de rechtbank naar de Raad van State, die vandaag Priems zaak behandelde. Volgens de Tilburger is het zonneklaar dat zijn Opel Ampera in juli 2020 spiksplinter nieuw was. Hij rook niet alleen nieuw. “Er stond... 


maar 55 kilometer op de teller. Dat is toch echt een nieuwe auto en geen gebruikte,” aldus de Tilburger tegen de hoogste bestuursrechter in Den Haag. Hoewel I&W aanvankelijk de volledige subsidie verleende, keerde ze na een kentekencheck uiteindelijk maar de helft uit. Dat is het bedrag voor een “gebruikte” elektrische auto. Volgens de woordvoerder van I&W is de regeling zo helder als glas: “Een auto is alleen nieuw als de data van de tenaamstelling en de datum van de kentekenregistratie hetzelfde is. Daar zat hier drie maanden tussen.” Priems erkende dat het garagebedrijf de auto om wat voor reden in maart 2020 al van een kenteken had voorzien en dat de auto pas in juli 20 op zijn naam kwam te staan. “Ik zie in de stukken dat u ook nog een flinke korting van 4.000 euro bij de autoverkoper heeft bedongen. Had dat er mee te maken dat er al een kenteken op zat,” vroeg rechter en staatsraad Sandra Lange.

 

Met korting

 

“Nee helemaal niet, ik heb gewoon goed onderhandeld en de auto met korting gekregen. Dat is niet ongebruikelijk als je een nieuwe auto koopt. En het was een nieuwe auto, want ik ben de eerste eigenaar en gebruiker. Die subsidie is toch bedoeld om mensen te stimuleren een elektrische auto te kopen. En dan doe je dat en dan lijkt de overheid er alles aan te doen om maar zo min mogelijk subsidie uit te keren,” aldus Priems.  De woordvoerder van de staatssecretaris van I&W zei dat zij er juist voor gekozen heeft om de definitie van een “nieuwe” auto zo duidelijk mogelijk te maken,”juist om dit soort discussie en fraude te voorkomen. Overigens is er in dit geval geen enkele aanwijzing dat er fraude in het spel is, maar de regeling is duidelijk genoeg. Dat is met opzet gebeurd om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld beschikbaar is om zoveel mogelijk elektrische auto’s op de weg te krijgen.” Priems ontkende met klem dat fraude er iets mee te maken heeft, hij vindt dat hij een nieuwe auto heeft gekocht en dat hij dus recht heeft op subsidie voor een nieuwe elektrische auto. De Raad van State gaat er paar weken op broeden en doet dan uitspraak. Mocht Priems gelijk krijgen dan kunnen anderen met “nieuwe gebruikte” auto’s mogelijk ook nog een gooi naar een hoger subsidiebedrag doen. Uitspraak volgt.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State