“Met zeven burgemeesters nooit sores maar de achtste wil mij weg hebben”


Geplaatst in: IJmuider Courant      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/BEVERWIJK(cerberus, 07 september 2022)  - Volgens coffeeshophouder Erdal Dur zoekt burgemeester Martijn Smit spijkers op laag water om zijn zaak voorgoed op slot te krijgen, “alleen maar omdat hij het aantal coffeeshops in Beverwijk van vier naar drie wil terugdringen.” Dat zei Dur vandaag tijdens de zogenoemde bodemzaak bij de Raad van State. Die besloot afgelopen zomer na een spoedzaak de bodemzaak over de sluiting van coffeeshop Life II aan de Zeestraat van eind maart van dit jaar zo snel mogelijk te behandelen. Want normaal duurt het maanden voordat de hoogste bestuursrechter na een spoedzaak aan de... 


bodemzaak en einduitspraak toekomt. Dur wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het besluit van de burgemeester om zijn vergunningen in te trekken. Die baseerde de intrekkingbesluiten volgens Dur’s raadsvrouw op verkeerde informatie van integriteitsbureau BIBOB en de Belastingsdienst. “Immers, de meervoudige belastingkamer van de rechtbank heeft begin dit jaar mijn client vrijgesproken van gesjoemel met zijn belastingaangiften,” benadrukte advocaat Hüya Elmas tijdens de zitting in Den Haag. Daarmee zijn de aan Dur opgelegde vergrijpboetes van zo’n 85.000 euro van tafel. Volgens raadsvrouw Elmas slaat deze uitspraak de bodem weg onder de intrekking van de exploitatievergunning en de gedoogverklaring van coffeeshop Life II.

 

Op slot

 

Die werd op 30 maart van dit jaar op last van de Beverwijkse burgemeester gesloten. Smit wilde in december 2020 Life II op slot hebben omdat Dur jarenlang te weinig inkomsten aan de Belastingdienst zou hebben gegeven. Procedures en corona vertraagden de sluiting. Verder heeft Dur enkele overtredingen van de Opiumwet op zijn conto. Volgens Dur gaat het om niemendalletjes. Zo had hij in de coffeeshop meer wiet en hash in voorraad dat officieel is toegestaan. Tweeënhalve kilo in plaats van het maximaal toegestane voorraad van een halve kilo. Volgens een andere woordvoerder van Dur is die 500 gram-voorraadregel 40 jaar oud en niet meer van deze tijd,”de coffeeshops waren toen veel kleiner en er is in Nederland bijna geen burgemeester die om die reden onmiddellijk zonder waarschuwing een coffeeshop sluit.” Dur zei het verder zeer opmerkelijk te vinden dat de gemeente een dag na sluiting van zijn coffeeshop een nieuw voorraadbeleid aankondigde,”op 31 maart stuurde de burgemeester een brief met de suggestie dat coffeeshops in de toekomst een kilo softdrugs mogen aanhouden. Dat is toch wel heel merkwaardig.”

 

 

Schiphol

 

Verder kreeg Dur een keer een veroordeling aan zijn broek omdat hij op Schiphol in 2017 met acht joints werd gepakt. Dur en diens raadsvrouw vinden het belachelijk dat de burgemeester zo’n punt van die oude en geringe akkefietjes maakt. De raadsman van de burgemeester dacht er anders over. Die legde aan de Raad van State uit dat de verkoop van drugs sowieso verboden is en dat een gedoogvergunning alleen toestemming voor de verkoop van wiet geeft als de coffeeshophouder zich strikt aan de voorwaarden houdt,”en dat is hier niet gebeurd.”

 

Te weinig eigen onderzoek

 

In ieder geval vindt de raadsvrouw van Dur het verwijtbaar dat de burgemeester te weinig eigen onderzoek heeft gedaan naar de affaire met de Belastingdienst. Smit zou slechts hebben blindgevaren op het “rammelende” BIBOB-advies. “De bewering in het BIBOB-advies dat er nog veel meer voorvallen zijn die aan mijn client te verwijten zijn, valt niet te controleren, omdat een groot deel van dat advies is zwartgelakt. Hoe kun je jezelf zo verdedigen?” Rechter en staatsraad Ben Schueler stelde een groot aantal kritische vragen en stelde vast dat het om een complexe kwestie met veel juridische haken en ogen gaat. Of er al binnen zes weken een uitspraak ligt of dat het nog een paar weken langer duurt blijkt later. Dur hoopt in ieder geval dat hij zijn coffeeshop zo snel mogelijk na de uitspraak weer open kan doen. Inmiddels is er nog een coffeeshop gesloten en zijn er nog maar twee over. Uitspraak volgt.  

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State