Minister wil VOG verdachte rijschoolhouder schorsen


Geplaatst in: Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ASSEN(cerberus, 07 april 2022) – Een 53-jarige rijschoolhouder uit Assen hoopt dat de Raad van State zijn bedrijf van de ondergang redt door het in takt laten van zijn Verklaring Omtrent Gedrag(VOG). Zonder VOG, een verklaring van onbesproken gedrag, mag de man geen rijschool meer runnen en rijlessen geven, bleek vandaag tijdens een kort geding(spoedzaak) in Den Haag. Minister Franc Weerwind van rechtsbescherming wil de VOG van de rijschoolhouder zo snel mogelijk intrekken. Reden: de man is betrokken bij een zedenzaak, waarin hij wordt verdacht... 


van seksueel misbruik van zijn stiefdochter. Eerder tikte de rechtbank Noord-Nederland  de minister evenwel op de vingers, omdat die een rammelend verhaal had bij de intrekking van de VOG. De Groningse bestuursrechter  vond de intrekking van de VOG te kort door de bocht. De man is immers alleen  verdachte en nog lang niet veroordeeld. Bovendien heeft de strafrechter zijn voorlopige hechtenis van twee maanden onlangs geschorst en stemde de reclassering in met het spoedig verwijderen van diens enkelband. Toch vindt de minister het in het belang van de “bescherming van de maatschappij” om hem het werken als rijschoolleraar onmogelijk te maken. Om die reden stapte de minister vandaag naar de Raad van State in de hoop dat die de VOG met een spoeduitspraak blokkeert. 

 

Nog niet gedagvaard

 

Een juriste van het ministerie zei tegen rechter en staatsraad Conny van Altena dat de VOG vijf jaar geldig blijft, ook al zou de man strafrechtelijk worden veroordeeld. En dat risico wil de minister niet nemen. Staatsraad Van Altena wilde weten of de 53-jarige Assenaar al is gedagvaard door de Officier van Justitie. “Nog niet, maar dat gaat zeker gebeuren,” aldus de juriste. Volgens de raadsvrouw van de rijschoolhouder valt dat nog te bezien. Er zijn volgens haar voldoende getuigenverklaringen die de Assenaar vrijpleiten. Verder vroeg de staatsraad aan de man of hij geen mensen, of zijn toch al in het bedrijf meewerkende vrouw, kan inhuren om zijn rijschool voort te zetten zolang hij geen VOG heeft. “Nee dat is onmogelijk, dan zou ik vijf zzp’ers moeten laten werken om nog een beetje inkomen over te houden. En mijn vrouw kan het ook niet overnemen. Zonder VOG gaat mijn rijschool failliet,” aldus de 53-jarige.

 

Uitspraak binnen twee weken.terug naar home      |      naar berichten Raad Van State