‘Na 55 jaar recreëren in Haamstede voel ik me afgedankt door gemeente’


Geplaatst in: PZC      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HAAMSTEDE - (cerberus, 28 maart 2022) – Honderden families die van oudsher op de campings Duinrand recreëerden voelen zich afgedankt door de gemeente Schouwen-Duiveland, die investeerders en projectontwikkelaars ruim baan geeft om met een  “kwaliteitsslag  de recreatieparken een duurzame toekomst te verzekeren.” “Duurzaam betekent vooral heel duur. Dat kan ik niet betalen. Na 55 jaar recreëren in Haamstede voel ik me afgedankt door gemeente Schouwen-Duiveland,”  aldus Pien den Hollander vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Die behandelde een groot aantal bezwaren van recreanten van camping Duinrand waarvan een grote meerderheid al... 


decennialang een stacaravan, chalet of houten strandhuis hebben waar de hele familie in de weekenden en vakanties naar toe gaan. Alleen is dat straks afgelopen als de gemeente Schouwen-Duiveland en parkeigenaar Fiorinvest hun zin krijgen. Met een zogenoemd wijzigingsplan wil de gemeente het aantal standplaatsen van 404 terugdringen naar 100 plekken voor peperdure kampeerhuisjes. En alle stacaravans en bestaande huisjes moeten onder de sloophamer.  Ook de 69 recreatiewoningen moeten op termijn door nog luxere onderkomens worden vervangen. Ruim dertig eigenaren van stacaravans en chalets op Duinrand West hopen dat de hoogste bestuursrechter nog iets kan doen aan de teloorgang van het ouderwets gezellige kamperen langs de Zeeuwse kust.

 

Investeerders

 

Volgens Pien en broer Jan den Hollander zijn de nieuwe kampeerhuisjes vooral bedoeld om investeerders aan te trekken. “Een huisje gaat straks 200.000 euro of meer kosten. Maar daar blijft het niet bij. Je mag er zelf maar drie maanden zitten, de rest van het jaar moet je het verhuren. Dat levert veel meer bezoekers en toeristen op, die geen enkele binding met Haamstede hebben. Bovendien krijgen wij straks een habbekrats voor onze stacaravans. Houten huisjes moeten we afbreken. Want we kunnen nergens anders in Zeeland en zelfs Nederland terecht. Overal worden campings en recreatieparken op dezelfde wijze getransformeerd,” aldus Jan den Hollander. Hun raadsman bevestigde dat beeld. ”De afgelopen jaren zijn er alleen in Zeeland al ruim 1.300 standplaatsen verdwenen en vervangen door dit soort recreatieonderkomens. De gemeente zegt wel dat de kampeerders maar naar een andere camping moeten verhuizen, maar die zijn er niet, niet op Schouwen-Duiveland, niet in Zeeland, niet in Nederland,”  aldus de raadsman.

 

Beleid

 

De gemeentewoordvoerder meende dat de transformatie van camping Duinrand West en later – Oost geheel past in het gemeentelijke en provinciale beleid om de kwaliteit van de recreatie in Zeeland te verhogen en te verduurzamen met het oog op de toekomst. De raadsman van campingeigenaar Fiorinvest tekende nog aan dat zijn cliënt als grondeigenaar toch een hele grote vrijheid heeft om te beslissen wat hij met zijn grond wil,”bovendien hebben zich 15 bestaande recreanten al als belangstellende voor de kampeerhuisjes opgegeven.” Overigens hebben de recreanten ook nog een civiele procedure bij de kantonrechter lopen over de huuropzegging. Want Fiorinvest heeft de huur van alle 400 standplaatsen eind vorig jaar opgezegd. Een uitspraak over de huurkwestie volgt eind mei en de Raad van State wil tussen de zes en twaalf weken uitspraak doen over het Duinrand-Westplan. Een uitspraak in deze zaak zal zeker ook gevolgen hebben voor de plannen voor Duinrand-Oost.

 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State