Nog steeds stroomdraden tegen bedreigingen


Geplaatst in: Brabants Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/OSS(cerberus, 26 juni 2020) – De Raad van State gaat onderzoeken of de gemeente alsnog alle politieinformatie over bedreigingen van voormalig DESO-geldschieter Berry van der Horst aan de Osse ondernemer moet overleggen. Van der Horst wil de onderste steen boven water krijgen en een nauwkeurig beeld krijgen om welke bedreigingen het gaat en vanuit welke hoek die komen. De gemeente, de politie en officier van Justitie willen vooralsnog niet alle gegevens overleggen. Na contact met de politie heeft de gemeente weliswaar een zevental documenten aan de Ossenaar overlegd,... 


maar dat is informatie van voor 2018. En 2018 is het cruciale jaar, zei Van der Horsts raadsman Peter Engelvaart vrijdag bij de Raad van State. Rechter en staatsraad Jaap Hoekstra was snel klaar met de rechtszaak. Hij kreeg van de gemeente een aantal stukken die Oss geheim wil houden. Hoekstra gaat de komende weken bekijken of die stukken inderdaad geheim moeten blijven, of dat Van der Horst alsnog inzage krijgt. Overigens kan het hoogste bestuursrechtscollege die geheime informatie wel gebruiken bij de beoordeling van de handhavingszaak tegen Van der Horsts tuin en hekwerk met stroomdraden.

 

Hekwerk

 

Want de bal  ging pas rollen na een handhavingszaak tegen Van der Horst. Die voelde zich al bedreigd omdat er wat in de familie speelde en hing camera’s aan zijn woning op en stroomdraden aan zijn hekwerk. De gemeente besloot tegen het hekwerk op te treden, alsmede tegen de siertuin, een schuur, prieel en enkele bruggetjes. Aanvankelijk stelde de gemeente de handhavingsprocedure uit omdat in 2018 na navraag bij de politie bleek dat Van der Horst bedreigd werd. Maar volgens de gemeente spelen die dreigementen nu geen rol meer en kunnen de stroomdraden van het hek af.

 

Aangevallen 

 

Uit welke hoek die bedreigingen komen en of ze nog steeds actueel zijn weet raadsman Engelvaart ook niet,’daar willen we met deze procedure juist achter komen. Er loopt ook een strafzaak waar informatie over de bedreigingen een rol speelt. Maar die wil de officier van justitie niet vrijgeven. Hoe dan ook heeft de gemeente erkent dat er in 2018 wél sprake was van dreiging. Wat de gemeente daarover weet willen wij ook weten. De gemeentewoordvoerster kon en wilde ook niets over de aard van de bedreigingen zeggen. Het was kort na een incidentrijke periode eind 2017 waarin Van der Horst en de Osse amateurvoetbalclub DESO/Van der Horst op gespannen voet met elkaar kwamen te staan, nadat de geldschieter en naamgever van de club was aangevallen in de kantine. Daarop wilde hij de stekker uit de club trekken. Het jaar 2018 stond vervolgens in het teken van een rechtszaak waarin Van der Horst 225.000 euro van de club claimde. In 2019 oordeelde de rechter dat de ondernemer naar zijn geld kon fluiten.

 Uitspraak over de politiestukken volgt binnen enkele weken.terug naar home      |      naar berichten Raad Van State