Politie weer in de fout in WOB-procedure rond ontslagen ‘seksagent’


Geplaatst in: BN De Stem      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/BREDA(cerberus, 16 november 2021) – De Raad van State gaat sowieso het beroep van een slachtoffer van een in 2015 ontslagen wijkagent uit Ulvenhout in een WOB(Wet openbaarheid van bestuur)-procedure gegrond verklaren, zei rechter en staatsraad Gerrit Hoogvliet vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Reden is dat de politie nota bene na een reparatie-WOB-besluit er achter kwam dat er nog meer documenten in de wijkagent-kwestie boven water kwamen die openbaar gemaakt moesten worden. Dat deed de politie daarna alsnog, maar formeel is dat eigenlijk te laat.  Het slachtoffer denkt overigens dat er nóg meer documenten en emails onder de pet zitten... 


en vroeg vandaag om extra onderzoek in de politiearchieven. Het slachtoffer, die via een videoverbinding aan de rechtszitting deel nam, zei dat ze vooral wil weten welke privacygevoelige informatie over haar zaak is gezien door mensen buiten het politieapparaat, zoals door hulpverleners en externe adviseurs. Volgens de raadslieden van de korpschef is nu alle mogelijke informatie die met de zaak te maken hebben boven water en is er niet meer te vinden. De politiewoordvoerders erkenden dat er na een reparatiebesluit nog wel een aantal relevante documenten zijn gevonden, maar dat was het dan ook.

 

Niet om gevraagd

 

Het slachtoffer beklaagde zich bij de Raad van State er ook over dat ze inmiddels bedolven is onder een lawine van dossiers waar heel weinig structuur in zit. Alles zou door elkaar zijn gehusseld,’het zit door elkaar en is niet chronologische gerangschikt. En er zit veel informatie bij die niet direct met mijn zaak te maken heeft en waar ik ook niet om gevraagd heb.’ Daarop zei staatsraad Hoogvliet dat de Raad een WOB-besluit niet gaat vernietigen, omdat er teveel informatie openbaar is gemaakt, of omdat het niet chronologisch is gerangschikt, of dat alles door elkaar zit,’wij gaan nog eens goed bekijken of inhoudelijk nu wel alle relevante dossiers zijn overlegd.’ Dat de hoogste bestuursrechter het beroep gegrond gaat verklaren betekent dan ook nog niet dat de korpschef nog een keer de archieven in moet. Als de Raad vindt dat de “te laat” overlegde documenten inhoudelijk alsnog voldoende zijn, betekent dat hoogstens dat het slachtoffer alle proceskosten en andere onkosten vergoed krijgt. Uitspraak over enkele weken.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State