Raad van State maakt gehakt van woningplan Wijster


Geplaatst in: Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/WIJSTER(cerberus, 21 december 2021) – De Raad van State heeft vandaag met een uitspraak een woningbouwplan voor vijf woningen in Wijster terug naar de tekentafel van de gemeente Midden-Drenthe gestuurd. Midden-Drenthe krijgt vier maanden de tijd om alle fouten in het plan te repareren. En daarna beslist de hoogste bestuursrechter of er nog een nieuwe zitting moet komen, of dat er direct einduitspraak wordt gedaan. Tegelijkertijd schorst de Raad de verleende bouw(omgevings)vergunning, om te voorkomen dat... 


initiatiefnemer H. Bos alvast met de bouw begint. In de tussen- en spoeduitspraak stelt de hoogste bestuursrechter vandaag vast dat de gemeente de behoefte aan nog eens vijf nieuwe woningen in Wijster niet met gedegen onderzoek heeft onderbouwd. Sterker nog, er liggen zoveel woningbouwplannen in de gemeente klaar dat er al meer woningen in de pijplijn zitten dan eigenlijk nodig zijn. Want uit eigen gemeentelijk woningonderzoek blijkt dat er tot 2025 behoefte is 40 nieuwe woningen, terwijl er elders al 65 nieuwe woningen op stapel staan. Waarom er dan nog eens vijf woningen op een weiland langs de Boerkoelweg moeten komen is de Raad een raadsel.

 

Parkeerplaatsen

 

 Verder rammelt het bestemmingsplan op het punt van de parkeerregeling en landschappelijke inpassing. Niet duidelijk is of en hoeveel parkeerplaatsen de nieuwe bewoners op eigen erf moeten aanleggen, of dat ze de auto’s in omliggende straten moeten parkeren. Ook moet de gemeente in het bestemmingsplan een duidelijkere regeling voor de landschappelijk inpassing en beplanting opnemen die past bij het Beeldkwaliteitsplan. Al met al concludeert rechter en staatsraad Rosa Uylenburg dat er nog flink aan het woningbouwplan getimmerd en geschaafd moet worden. Midden-Drenthe krijgt daarvoor zestien weken de tijd. De uitspraak is in ieder geval een overwinning voor de buren, die niet willen dat er zoveel woningen vlakbij hun woning worden gebouwd.

 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State