Raad van State onderbreekt zitting en geeft Son en Breugel huiswerk op


Geplaatst in: Eindhovens Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/SON(cerberus, 07 februari 2022) – De Raad van State onderbrak vandaag een rechtszitting om de gemeente Son en Breugel een pak huiswerk mee te geven rond de slepende affaire over de ontsluitingsweg van abetonbedrijf Jansen op Ekkersrijt. Rechter en staatsraad Aaldert ten Veen zei na een korte schorsing van de rechtszaak dat de gemeenteraad van Son tot 14 maart de tijd krijgt om te reageren op een recente brief van Rijkswaterstaat. In die brief maakt de rijksdienst duidelijk dat het wat haar betreft niet bijster veel uitmaakt, of de zware vrachtwagens van Jansen via de Terraweg in Best van en naar de snelweg rijden, of via de Kanaaldijk-Zuid van en naar Ekkersrijt. In beide gevallen moet de weg... 


flink verstevigd worden om te voorkomen dat de dijk langs het kanaal schade oploopt, aldus Rijkswaterstaat. Die had de brief overigens pas vorige maand verstuurd. De gemeentewoordvoerder van Son zei die brief niet eerder te hebben gezien,”ik ga uit van een eerdere brief van Rijkswaterstaat waarin staat dat ze fel tegen een nieuwe ontsluiting via de Kanaaldijk-Zuid zijn. Die eerdere brief was voor de gemeenteraad de belangrijkste reden om het plan om Jansen’s vrachtwagens via de Kanaaldijk naar Ekkersrijt te laten rijden af te schieten.”

 

Kort door de bocht

 

Staatsraad Ter Veen leek die uitleg van de gemeentewoordvoerder van Son met een flinke korrel zout te nemen. Niet in de laatste plaats omdat de eerdere brief van Rijkswaterstaat niet zo overduidelijk negatief leek over de Kanaaldijk-Zuid-route als Son en Breugel wil doen geloven. Er leek in ieder geval ruimte voor overleg. Maar dat heeft de gemeente Son niet, of nauwelijks gedaan. Even daarvoor had de staatsraad de oren van de gemeenteraad al gewassen om reden dat zij bijna niets heeft gedaan met een eerdere uitspraak van de Raad van State. Die gaf Son en Breugel in 2019 uitdrukkelijk de opdracht om met een beter verhaal te komen waarom Jansen alleen via de Terraweg mag rijden en niet via de Kanaaldijk-Zuid, of een nieuw aan te leggen weg tussen Jansen en de visvijver te zuiden van het bedrijfsterrein.

 

Nauwelijks overleg

 

 Tijdens de zitting bleek dat Son en Breugel sinds 2019 nauwelijks nieuw onderzoek had gedaan en nauwelijks overleg heeft gevoerd met Jansen en buurgemeente Best. Want Best is fel gekant tegen het gebruik van “haar” Terraweg door de vrachtwagens van Jansen. Best wil een fiets- en recreatieweg van de Terraweg maken en vindt dat Son een oplossing moet vinden. Son leek de hete aardappel evenwel in de schoot van Best te hebben geschoven. “Is het niet vreemd dat de gemeente Son zo spaarzaam contact met haar buurgemeente heeft gezocht om deze slepende kwestie op te lossen. Het lijkt er meer op dat Son denkt: Laat Best het maar uitzoeken,” aldus staatsraad Ten Veen.

 

Visvijver

 

Directeur Busser van Jansen maakte duidelijk dat het wat hem betreft niet uitmaakt of het bedrijfsterrein via de Terraweg, dan wel de Kanaaldijk-Zuid te bereiken is. Zolang het bedrijf maar te bereiken ís. Aan het eind van de zitting werd nog een derde alternatief besproken: de zogenoemde Noord-Zuidvariant. Bij die variant zou Jansen ten noorden van de visvijver een nieuwe weg richting de Ekkersrijt moeten aanleggen. De tijdens de rechtszaak aanwezige eigenaar van de visvijver en Aquabest is ook voorstander, omdat de nieuwe ontsluitingsweg dan ook tijdens evenementen kan worden gebruikt. De gemeente Best vindt het allemaal best zolang zij de Terraweg maar kan afwaarderen. De gemeentewoordvoerders zeiden het veel te gevaarlijk te vinden met al dat zware vrachtverkeer op een smalle weg waar ook heel veel schoolgaande kinderen fietsen. Hoe dan ook, de bal ligt nu bij de gemeenteraad van Son en Breugel. Die moet de Raad voor half maart inlichten of de nieuwe brief van Rijkswaterstaat alsnog ander licht op de affaire werpt. Zo niet, doet de Raad van State direct einduitspraak in de door Jansen en Best aangespannen rechtszaak. Als de gemeenteraad zich wel achter de oren krabt en opnieuw gaat onderzoeken, of een nieuwe uitweg via de Kanaaldijk ,of langs de visvijver toch mogelijk is, is nog onduidelijk of en wanneer er een uitspraak komt. De slepende kwestie wordt hoe dan ook vervolgd.

 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State