Raad van State trekt tapijt onder Hengelose woontoren vandaan


Geplaatst in: TC Tubantia      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HENGELO(cerberus, 06 april 2022) – De Raad van State trok vanmiddag met een spoeduitspraak het tapijt onder een woontorenplan op het Heemafterrein vandaan. De hoogste bestuursrechter is het eens met de tegenstanders, waaronder begraafplaatsvereniging Gemeenschappelijk Onderhoud(VGO) en Stichting ’t Neutje, dat het woontorenplan in strijd lijkt met Hengelo’s eigen bouwbeleid. Want zowel de Woonvisie 2016-2026 als het Woningbouwprogramma 2020-2029 gaat uit van maximaal 50 woningen op het Heemafterrein. De woontoren bevat evenwel 94 woningen, bijna twee keer zoveel. Hoewel de gemeente tijdens de rechtszaak van afgelopen maart bij hoog en laag beweerde... 


dat het woningbouwbeleid vanwege de woningnood al flink naar boven is bijgesteld, vindt de bestuursrechter dat Hengelo dat niet inzichtelijk heeft gemaakt. Verder twijfelt de Raad of de gemeente wel voldoende rekening heeft gehouden met de adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed en Hengelo’s eigen Erfgoedcommissie die behoorlijke negatief zijn over het huidige plan. In ieder geval is de spoeduitspraak een opsteker voor de tegenstanders die een zo hoge toren absoluut niet pal naast één van Nederlands oudste begraafplaatsen willen hebben.

Bouwvergunning

Voor de gemeente en ontwikkelaar PlegtVos is de uitspraak een tegenvaller. Overigens staat de eerder verleende bouw(omgevings)vergunning voor de woontoren waarschijnlijk ook op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak op 15 maart overviel de gemeente de Raad van State met de mededeling dat zij onlangs een bouwvergunning voor de 94 woningen hadden verleend. Mochten de tegenstanders daartegen bij de rechtbank een spoedprocedure aanspannen, dan is de kans dat ook de vergunning in de ijskast verdwijnt levensgroot. Later dit jaar volgt nog de bodemzaak over het woontorenplan.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State