Rijssen kiest voor valse christendoorn in plaats van 85 jaar oude lindes


Geplaatst in: TC Tubantia      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/RIJSSEN(cerberus, 02 september 2022) – 850 tot zelfs 1.000 jaar oud kunnen lindebomen worden, maar als het aan de gemeente Rijssen ligt halen de drie 85 jaar oude lindes op het parkeerterrein achter de huisartspraktijk en apotheek aan de Haarstraat die leeftijd zeker niet. De gemeente wil ze kappen om meer ruimte voor parkeerplaatsen te maken. En in de plaats komen onder meer vier uit Amerika stammende valse christendoorns, zo bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. De rechtszaak was aangespannen door een paar omwonenden die het in deze tijd van klimaatopwarming en aanslagen op de natuur onverantwoord vindt om de drie grote bomen te kappen. De Rijssenaren vinden het zonde... 


dat de oude, inheemse bomen met hun grote kruinen moeten wijken voor een tiental extra parkeerplaatsen en uitheemse bomen. Rechter en staatsraad Silvia Wortmann vroeg tijdens de rechtszitting in Den Haag om meer uitleg over nut en noodzaak van de bomenkap. Want die miste ze in het besluit van B&W van Rijssen om een kap- en herplantvergunning te verlenen,”ik zie nergens goed verklaard waarom het noodzakelijk is dat de lindes om moeten.”

 

Goed nagedacht

 

De gemeentewoordvoerder legde uit dat er wel degelijk goed over nagedacht is. Enerzijds is Rijssen zich bewust van het feit dat het neerhalen van de oude lindes op die plek een flinke aanslag op de biodiversiteit vormt. Vogels en andere dieren die op en van de boom leven zullen verdwijnen. Dat geldt ook voor het in dit soort hete en droge zomers verkoelende effect van het omvangrijke bladerdek. Aan de andere kant vormen de bomen en vooral hun wortelgestel een obstakel voor een goede herstructurering van het parkeerterrein op. “De wortels van de lindes drukken de tegels en klinkers omhoog.  Als we de bomen laten staan moeten we veel meer ruimte om de stammen vrij laten en dat scheelt minstens tien tot vijftien parkeerplaatsen. Omdat deze locatie zo dicht bij het centrum , de huisartspraktijk en de apotheek ligt hebben we in dit geval gekozen voor de parkeerplaatsen. Had dit parkeerterrein verder van het centrum gelegen dan hadden we waarschijnlijk voor de bomen gekozen. En in de plaats van de drie lindes komen vier christendoorns terug. Die wortelen veel dieper en drukken de stenen niet op.” Behalve de vier valse christendoorns plant Rijssen toch ook nog twee jonge lindes aan. Staatsraad Wortmann zei het kap en herplantbesluit nog eens goed te gaan bestuderen en doet binnen enkele weken uitspraak.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State