Terechte dwangsom voor bestuurder met koevoet op de achterbank


Geplaatst in: Brabants Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/TILBURG(cerberus, 10 maart 2022) – De gemeente Tilburg mocht de eigenaar-bestuurder van een auto een dwangsom van maximaal 10.000 euro opleggen om te voorkomen dat hij met inbrekerswerktuigen rondrijdt, zo blijkt uit een einduitspraak van de Raad van State. Althans dat mocht hij twee jaar lang niet doen, omdat de dwangsom slechts twee jaar geldig was. Volgens de hoogste bestuursrechter had de bestuurder geen steekhoudende verklaring waarom hij in april 2020 ’s nachts rondreed met een in een paraplu verstopte koevoet en twee werkhandschoenen. De Raad vindt dat verdacht, temeer de bestuurder al eerder betrokken is geweest bij woning- en bedrijfsinbraken. Hoewel de Tilburger niet werd... 


aangehouden omdat hij bezig was met een inbraak, maakt dat niet uit. De man en diens vriend en bijrijder werden tijdens een nachtelijke controle aangehouden. Toen de politie een penetrante wietlucht rook, doorzochten zij de auto op drugsvoorraden. Die vonden ze niet, maar wel de koevoet in de paraplu en de handschoenen.

 

Verlost

 

Overigens is de bijrijder wel verlost van een dwangsom. Wat de vriend van de autobestuurder betreft vindt de Raad dat de gemeente niet ondubbelzinnig heeft aangetoond dat hij van plan was zijn vriend te helpen bij een inbraak. De bijrijder verklaarde dat hij met zijn vriend een rondje reed om een joint te roken. Want dat mocht hij thuis niet. Hij wist verder niets van het breekijzer in de paraplu. Volgens de hoogste bestuursrechter kun je van een bijrijder niet verwachten dat hij eerst de auto waarin hij meerijdt volledig gaat doorzoeken om te kijken wat er mogelijk allemaal verstopt is. Kortom, de bijrijder gaat vrijuit terwijl de bestuurder nog zeker tot komende april niet met inbrekerswerktuigen in zijn auto mag rondrijden. Daarna vervalt de dwangsom en mag de koevoet in principe weer mee.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State