“Terrasoverlast? Politie stuurt klagers naar gemeente en die stuurt ze weer terug”


Geplaatst in: AD Haagsche Courant      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG(cerberus, 03 mei 2022) – Bewoners rond het Plein voelen zich door de gemeente Den Haag van het kastje naar de muur gestuurd als zij klagen over horeca- en terrasoverlast in de Herenstraat, een zijstraat van het Plein, bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Daar vroeg de vereniging Bewoners rond het Plein om verwijdering van het smalle gevelterras voor Jimz Pub in de Herenstraat. Volgens de buurtbewoners trekt het terras grote groepen stappers aan die daar drinken, roken en... 


blijven rondhangen tot in de kleine uurtjes van de nacht. Volgens hen is de Herenstraat te smal en te gehorig voor een terras. “We kunnen ’s nachts vaak niet slapen van de herrie. Het terras van Jimz Pub mag dan klein zijn, maar als er twee mensen zitten, komen er nog eens vier met een biertje bij staan en daarna nog eens vijf met een peukje,” aldus een bewoonster van de Herenstraat. Pubuitbater Jim den Harder erkende tijdens de rechtszaak aan de Kneuterdijk dat er een paar jaar geleden na de opening van zijn pub wel wat overlast is geweest, “maar dat is nu verleden tijd, ik heb veel geleerd en heel wat maatregelen genomen om de overlast terug te dringen. We hebben nu een prettige groep vaste bezoekers en weren overlastgevende studentengezelschappen. Bovendien zijn wij niet de enige horecagelegenheid in de straat, we zitten immers vlak bij het drukke Plein. De overlast komt echt niet alleen van ons, maar wij worden er altijd wel op aangekeken.”

 

Waarschuwing

 

De Raad van State was nogal verbaasd dat de Haagse burgervader Jimz Pub voor de corona nog een bestuurlijke waarschuwing over de terrasoverlast gaf. Maar na de corona verleende hij opeens een terrasvergunning. De bewoners kunnen daar met de pet niet bij en voelen zich totaal genegeerd. Volgens de raadsman van de burgemeester waren er maar acht meldingen bij de politie ingediend en leek er verder niet veel meer aan de hand. Daarop zeiden de woordvoerders van de bewonersvereniging dat er tientallen meldingen bij meerdere instanties zijn gedaan. Maar zij vinden dat ze voortdurend van het kastje naar de muur worden gestuurd. “Er zijn in Den Haag vier instanties waar je horecaklachten kunt indienen, de politie, de horecapolitie, de gemeente en de omgevingsdienst. Maar als wij de politie bellen zeggen ze dat we de volgende dag maar naar de gemeente moeten bellen. En de gemeente stuurt ons weer terug naar de politie. Want voor de politie is er pas overlast als er gevochten, of met bierglazen gegooid wordt,” aldus een bewoonster. De zegsman van de burgemeester kon uiteindelijk niet ontkennen dat er veel meer klachten en meldingen zijn geweest dan die acht bij de politie. Maar waarom de burgemeester desondanks een terrasvergunning heeft verleend kon hij niet erg goed duidelijk maken. Uitspraak binnen enkele weken.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State