DEN HAAG/TEXEL(cerberus. 09 juni 2022) – De Raad van State vroeg vandaag tijdens een rechtszaak aan de gemeentewoordvoerder of hij het Texelse gemeentebestuur kan overreden om uit coulance een deel van de hoge kosten van een mislukt Koogs recreatieplan aan initiatiefnemer Nico Erwich te vergoeden. De gemeentewoordvoerder wilde niets beloven maar zei zeker de boodschap aan burgemeester en wethouders te zullen overbrengen. De Raad behandelde vandaag in Den Haag de bezwaren van Koogenaar Nico Erwich tegen het afschieten van zijn recreatiewoningplan door de Texelse gemeenteraad. Die trok tot verbijstering van Erwich...
vorig jaar onverwacht de stekker uit zijn plan om een tiental recreatiewoningen op een veldje aan het Stappeland te bouwen. Erwich was al drie jaar bezig om zijn plannen te verwezenlijken. Hij kreeg daarbij alle steun en medewerking van het college van burgemeester en wethouders(B&W). Maar die steun bleek weinig waard toen de gemeenteraad het plan vorig jaar mei wegstemde. Want tijdens het ontwikkelen van Erwichs plannen was de gemeenteraad al druk doende met het inperken van de recreatieverblijven en overnachtingsplaatsen op het eiland. Erwich en B&W gingen ervan uit dat zijn plan door kon gaan als hij een tiental niet meer gebruikte slaapplaatsen van voormalig hotel Tubantia naar zijn recreatieverblijven overhevelde. Alleen ging de gemeenteraad daar niet mee akkoord, omdat het om “papieren” slaapplaatsen zou gaan, die feitelijk al niet meer aanwezig waren. Want Tubantia is intussen een woonappartementengebouw en geen hotel meer.
Aan het lijntje
Erwich zei het tijdens de rechtszaak schandalig te vinden dat hij zo lang aan het lijntje is gehouden door zowel B&W als de gemeenteraad,”Texel is een eiland en iedereen kent elkaar. Ik heb 193 weken moeten wachten op het raadsbesluit over mijn bestemmingsplan, terwijl de gemeenteraad eigenlijk al binnen 26 weken had moeten beslissen. Met alle extra onderzoeken, adviezen en legeskosten heeft me dat alles bij elkaar ruim een ton gekost. Allemaal weggegooid geld. Het is niet mijn schuld dat het plan niet is doorgegaan. Als het gemeentebestuur mij eerder op de hoogte had gesteld, of beter met mij had overlegd, was ik er nooit zo lang mee doorgegaan. Ik had bovendien nog te maken met een wethouder die mij voortdurend ontweek en vorig jaar is weggestuurd door zijn eigen partij. Ik ben intussen 72 en ga me er niet meer druk om maken. Ik geloof het allemaal wel maar hoop wel dat de Raad van State de gemeente flink op de vingers tikt. Ik wil na al die jaren wel wat genoegdoening.”
Anders besluiten
Rechter en staatsraad Adrienne de Moor-van Vugt leek in deze procedure over het afgeschoten bestemmingsplan niet zoveel voor Erwich te kunnen doen,”het al dan niet vaststellen van een bestemmingsplan is nu eenmaal een bevoegdheid van de gemeenteraad en niet van B&W. Die kunnen een plan ten volle steunen maar de raad kan en mag anders besluiten.” Ook de gemeentewoordvoerder erkende dat het wegstemmen van Erwichs recreatieplan een bittere pil moet zijn, maar dat zowel B&W, als de gemeenteraad niets te verwijten valt,”wij hebben geen fouten gemaakt. De gemeenteraad wilde het plan uiteindelijk niet, er bleek geen meerderheid voor.” Staatsraad De Moor deed daarop een dringend beroep op de gemeente Texel om in ieder geval uit coulance en als gebaar van goede wil nog iets van Erwichs hoge bestemmingsplankosten te vergoeden, bijvoorbeeld de legeskosten voor een niet-vastgesteld bestemmingsplan a 2.700 euro. De gemeentewoordvoerder beloofde dat aan B&W voor te leggen, maar tekende aan dat het vorige college geen zin had om Erwich financieel tegemoet te komen. Erwich zelf zei niet op geld te zitten wachten en hoopt vooral genoegdoening te krijgen als de hoogste bestuursrechter Texel op de vingers zou tikken dat je niet op deze manier met burgers en ondernemers om kunt gaan. Uitspraak volgt binnen enkele weken.