“Uw cliënt kan straks zo maar met lege handen staan”


Geplaatst in: Noordhollands Dagblad Alkmaar      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/BERGEN(cerberus, 26 oktober 2023) – “Bedenk wel: Als ik een uitspraak moet doen is de kans aanwezig dat uw cliënt het kind van de rekening wordt en straks met lege handen staat,” waarschuwde rechterstaatsraad Aldo Kuijer van de Raad van State de raadsman van een bewoonster van de Bergse Breelaan. Staatsraad Kuijer probeerde vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag de partijen in een conflict over een woning naast en boven het Parkhotel in Bergen op alle mogelijke manieren te overtuigen dat alleen een minnelijke schikking het beste resultaat zal opleveren. In ieder geval voor Breelaanbewoonster Linda Wallagh, zo maakte de staatsraad duidelijk. Zij is al... 


jaren in een heftig conflict verwikkeld met Parkhoteleigenaar Dirk Kat en de gemeente Bergen. Centraal daarbij staat de vraag of zij in haar huis mag blijven wonen. Wallagh en Kat zijn beide eigenaar van het statige pand aan de Breelaan 21 en vormen zelfs een VVE. Alleen zijn de VVE-vergaderingen al lang geen gezellige bijeenkomsten meer. Kort door de bocht komt het erop neer dat Kat en de gemeente Bergen niet langer willen dat Wallagh haar deel van het pand als burgerwoning gebruikt. Volgens het bestemmingsplan voor Bergen Centrum mag het pand alleen als pension met dienstwoning worden gebruikt. Maar niet als zelfstandige burgerwoning.

 

Per se niet legaliseren

 

De gemeente Bergen wil de huidige situatie per se niet legaliseren en legde Wallagh na ruim tien jaar bewoning een dwangsom van 75.000 euro op om haar uit de woning te krijgen. Kat ondersteunt die handhavingsactie van harte. Want hij wil de benedenverdieping van het pand als ontbijtzaal bij het hotel wil trekken. De gemeente vindt dat op zich een prima idee. Het gemeentebestuur wil het centrum van Bergen zoveel mogelijk reserveren voor horeca, detailhandel en andere commerciële activiteiten, legde gemeentewoordvoerster aan staatsraad Kuier uit,“Bergen wil eigenlijk niet meer dat er in het centrum wordt gewoond. De woningen die er zijn kunnen we niet allemaal weg krijgen. Maar nieuwe woningen willen er niet bij hebben, omdat die door klagende bewoners een veel te grote beperking voor de horeca opleveren.”

 

Fijn wonen

 

Volgens Bergse Linda Wallagh heeft zij Kat en Bergen al een paar keer laten weten geen enkel probleem met Kat’s hotel- en horecaplannen te hebben,”als ik daar maar fijn kan blijven wonen. Als de benedenverdieping goed geïsoleerd wordt is er niks aan de hand. Ik wil desnoods een B&B beginnen, zodat ik als ondernemer in de dienstwoning kan blijven wonen” Hoteleigenaar Kat denkt daar een tikkie anders over, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. Kat en diens raadsman lieten duidelijk blijken het helemaal gehad te hebben met de “kuren en onredelijke eisen” van Wallagh en vooral haar raadsman. De laatste speelt volgens Kat’s advocaat een bedenkelijke rol door steeds weer onredelijke en onmogelijke eisen te stellen en die vervolgens op te schroeven,”Kat heeft al heel veel geld, tijd en moeite in dit conflict gestoken. Hij heeft zelfs voor veel geld een andere woning in Bergen gekocht zodat Wallagh daar heen kon verhuizen. Maar ze vond het niks en wil alleen maar meer.”

 

Pijpenla

 

Wallagh ontkende dat en zei dat Kat’s aanbod op vele punten tekort schoot,”die andere woning was een pijpenla. Ik wil wel fijn in het centrum van Bergen kunnen blijven wonen. Mijn huis is 1,2 miljoen euro waard maar Kat wilde daar maar zeven ton voor geven.” Staatsraad Kuijer erkende dat er bij Kat en Wallagh heel veel oud zeer zit, maar waarschuwde vooral Wallagh en haar raadsman,”u kent het Nederlandse gezegde over mensen die het onderste uit de kan te willen halen. U heeft al ongelijk gekregen van de rechtbank en als ik die uitspraak bevestig staat u wel met lege handen. Maar dat geldt ook voor de hoteleigenaar. Die kan ook met een nadelige uitspraak worden geconfronteerd. Dat lijkt me geen goede uitkomst, dus ga alstublieft de komende weken nog eens met elkaar praten. Mijn uitspraak laat nog wel een paar weken op zich wachten dus u heeft de tijd.” Na de zitting zei Linda Wallagh graag over allerlei oplossingen te willen praten, maar Dirk Kat leek daar niet zo happig op. Uitspraak volgt.terug naar home      |      naar berichten Raad Van State