Vakantiepark Braakman wil dwangsomschade op Terneuzen verhalen


Geplaatst in: PZC      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/TERNEUZEN(cerberus, 21 februari 2022) – Oostappen Groep BV, uitbater van Marina Beach in de Braakman, hoopt dat de Raad van State het recreatiebedrijf met een uitspraak munitie in handen geeft om een succesvolle schadeclaim bij de gemeente Terneuzen neer te kunnen leggen. Want door een dwangsombesluit moest het park in 2018 een groot aantal al dan niet vermeende arbeidsmigranten de wacht aanzeggen. En dat scheelde flink wat inkomsten. Voor de zekerheid stuurde het bedrijf voor eind oktober 2018 een groot aantal arbeidsmigranten en expats het park af. Immers, anders liep Oostappen de kans in één keer... 


een dwangsom van 100.000 euro te verbeuren. Volgens het bedrijf heeft Terneuzen de dwangsom onterecht opgelegd en drie jaar later bovendien “misbruikt” tijdens een grootscheepse controle naar permanente bewoning, arbeidsmigranten en allerlei overlast. Want tijdens die controle op 1 juli 2021 stelde Terneuzen dat er weer arbeidsmigranten op het park zaten. Om die reden heeft Oostappen alsnog een dwangsom van een ton verbeurd, meent Terneuzen. Dat vindt Oostappen echt niet kunnen. 

 

Druppelsgewijs

 

“Er zaten geen arbeidsmigranten meer, er zaten wel mensen die tijdens het recreëren af en toe werkten. Bijvoorbeeld gezinnen met kinderen, waarvan de vader, of moeder een dag of wat uit werken ging. En als er al arbeidsmigranten zaten, was dit niet bekend bij Oostappen. Bovendien was de dwangsom al verlopen en verjaard,” aldus de raadsman van Oostappen. Volgens de gemeente Terneuzen zaten er voor oktober 2018 al veel te veel arbeidsmigranten in de huisjes van Marina Beach. En na het wegsturen van de arbeidsmigranten in 2018 zouden die daarna druppelsgewijs zijn teruggekeerd. “Marina Beach heeft een recreatiebestemming en is alleen bedoeld voor vakantiegangers en niet voor permanente bewoning, of huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten uit binnen- en buitenland. Voor huisvesting van arbeidsmigranten hebben we elders woningen en onderkomens in de gemeente. Op de Braakman willen we alleen recreatie,” benadrukte de gemeenteadvocaat vandaag tijdens een rechtszaak. 

 

Uitgewerkt

 

Overigens worstelde de Raad van State met de rechtszaak, die juridisch nogal ingewikkeld in elkaar steekt. Aan het begin van de zitting leek de hoogste bestuursrechter er al bijna van overtuigd dat het dwangsombesluit eind oktober 2018 was uitgewerkt en vervallen. Dat betekent dat er in juli 2021 geen dwangsom van 100.000 euro meer kon worden verbeurd. Daarmee hoeft Oostappen geen dwangsom te betalen. Maar het betekent ook dat het recreatiebedrijf formeel gezien geen procesbelang meer heeft en het hoger beroep niet-ontvankelijk verklaart. Toch drong de advocaat van Oostappen op een inhoudelijke behandeling aan omdat ze bij de civiele rechtbank een schadeprocedure heeft lopen rond het wegsturen van vele gasten in 2018. Als de Raad van State de in 2018 verlopen dwangsom inhoudelijk onderuit schoffelt en onrechtmatig verklaart, kan Oostappen met die uitspraak tijdens de civiele schaderechtszaak wapperen. Uitspraak volgt binnen enkele weken. 

 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State