DEN HAAG/HILVERSUM(cerberus, 18 augustus 2022) – Een vijftal Hilversumse villawijkbewoners vroeg vandaag aan de Raad van State om zo snel mogelijk een (ver)bouwstop op te leggen voor een appartementenproject in een leegstaand kantoor de Utrechtseweg. De bewoners maakten donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag allereerst zonneklaar niet blij te zijn dat de gemeente Hilversum geen enkel overleg met de buurt heeft gevoerd over het plan van ontwikkelaar Wibo om elf appartementen in het oude kantoor te bouwen. Het gebouw staat al een tijdje leeg en de...
gemeente Hilversum vindt een prima idee om daar elf wat kleinere huurappartementjes voor vooral jongeren en starters te bouwen. De buren vinden woningen in het kantoorgebouw op zich geen probleem, maar elf vinden ze te veel. Vijf of maximaal zes, daar willen ze nog wel mee akkoord gaan, legde hun advocaat tijdens een rechtszaak aan rechter en staatsraad Hans Venema uit.
Doorgangshuizen
De buren vrezen dat de elf huurappartementen een soort “doorgangshuizen” worden waar mensen kortdurend verblijven en veel verhuizen. Daardoor krijgen de “doorgangers” geen binding met de villabuurt en leidt dat uiteindelijk tot veel overlast, aldus een omwonende. Temeer daar het voormalige kantoor en de achtergelegen tandartspraktijk in het weekend dicht waren en zijn. Wat voor een rustige uitstraling zorgde. De omwonenden vrezen straks in het weekend veel meer herrie onrust en overlast, zeker op zomerse dagen, avonden en nachten zoals de afgelopen weken, als iedereen buiten zit. Met vijf a zes grotere en duurdere appartementen is daar minder kans op, aldus de advocaat.
Geen goedkope hokjes
Staatsraad Venema vroeg daarop aan de gemeentewoordvoerder waarom Hilversum elf kleinere appartementen in deze villawijk vindt passen. Volgens de Hilversumse zegsman biedt het woningbeleid van de gemeente ruimte om tussen de vijf en twintig woninkjes in het kantoor te bouwen,”maar we willen daar niet een maximaal aantal goedkope huurhokjes. Daarom hebben we voor elf gekozen. Dat worden appartementen die variëren tussen de 40 en 87 vierkante meter. Dat zijn echt geen doorgangshuizen zoals wij die in het centrum hebben. Dan denk ik meer aan enkele kamers, waar mensen slechts enkele maanden tot een jaar wonen. Hier gaat het om jongeren en starters die daar een jaar of vijf blijven wonen.” Ook ontwikkelaar G. Weeteling benadrukte dat het hem om de kwaliteit gaat,”aan de buitenkant van het pand veranderen we niets. En de groene tuin blijft zoals hij is en die gaan we hoogstens vaker onderhouden. Met huren tot aan de duizend euro denk ik niet dat er mensen komen wonen die je doorgaans in doorgangshuizen aantreft. Om de huur te kunnen betalen moet je toch wel een baan een beetje inkomen hebben. Ik verwacht weinig overlast.”
Misgegaan
Staatsraad Venema vroeg nog waarom de gemeente niet meer met de buurt heeft overlegd voordat ze hen met het woningbouwplan voor een voldongen feit stelden. “Daar is wat misgegaan. We hadden inderdaad wat meer kunnen doen aan overleg met de buurt. Maar vaak werken we bij de gemeente met dit soort projecten onder tijdsdruk en schiet het overleg met omwonenden er wel eens bij in,” aldus de gemeentewoordvoerder die er nog aan toevoegde dat hij er binnen de gemeente op zal aandringen om bij dit soort bouwprojecten wat meer aandacht voor vooroverleg met de buurt te hebben. Uitspraak binnen enkele weken.