‘Waar blijft die ruime bocht naar de tunnel onder de Cruquiusbrug?’


Geplaatst in: Haarlems Dagblad      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HEEMSTEDE(cerberus, 23 december 2021) – Buurt Comité Nova(BCN) vroeg donderdag tijdens een rechtszaak aan de provincie Noord-Holland waar die ruime bocht naar de fietstunnel onder de Cruquiusbrug van de N201 is gebleven. ‘Want aanvankelijk was het plan om aan de westkant een ruime bocht naar de tunnel te maken zodat fietsers, na het asfalteren van het tunnelpad, veilig door de onderdoorgang kunnen rijden. De gemeenteraad van Heemstede heeft daar zelfs 75.000 euro budget voor uitgetrokken,’ zei BCN-woordvoerder Han van Assema bij de Raad van State. De... 


provinciewoordvoerster zei tegen de Raad van State dat de ruime bocht niet nodig is, omdat Noord-Holland niet langer wil dat er door de smalle tunnel wordt gefietst,’de tunnel is in 2010 voor voetgangers aangelegd. Hij is met tweeënhalve meter te smal om tegelijkertijd fietsers en wandelaars te kunnen verwerken. We leggen wel asfalt op de hellingen naar tunnelingangen aan maar bij de ingang plaatsen we nietjes zodat fietsers gedwongen worden af te stappen en met de fiets aan de hand door de tunnel te lopen.’ Volgens Van Assema handelt de provincie in strijd met eerdere afspraken over het aanpakplan voor de tunnel. ‘De gemeenteraad van Heemstede is niet voor niets akkoord gegaan met het verleggen van een sloot en de aanleg van de bocht. Heemstede draagt om die reden 75.000 euro bij aan het project. De provincie zelf heeft 60.000 euro uitgetrokken. Maar nu de bocht er niet komt en de sloot niet verlegd wordt, kan Noord-Holland op de kosten besparen. Want de gemeente moet sowieso 75.000 bijdragen,’ aldus Van Assema.

 

Bakfietsen

 

Volgens hem delen fietsers en wandelaars de tunnel al elf jaar zonder problemen en ongelukken. Waarom de provincie opeens de fietsers gaat benadelen is hem een raadsel. Want niet alle fietsers kunnen met het rijwiel aan de hand door het tunneltje. Bakfietsen met drie wielen stuiten straks op de nietjes(metalen buishekjes) en moeten omrijden. Volgens de provinciewoordvoerster is dat geen probleem,’mensen met bakfietsen, maar ook gewone fietsers, kunnen even naar de overkant van de brug fietsen, daar via de fietsonderdoorgang met een lus naar de andere kant van de tunnel terugrijden.’ Rechter en staatsraad Sandra Lange had daar twijfels over,’hoe realistisch is het dat fietsers heen en weer over de brug rijden om aan de andere kant van het tunneltje uit te komen.’ Volgens de Noord-Hollandse zegsvrouw is het niet zo ver om en valt de omrijtijd en -afstand binnen normen van de Fietsersbond. Van Assema gelooft er niets van dat fietsers zullen omrijden,’met twee kinderen in je bakfiets is het zwaar trappen om via de brug vier keer een flinke helling te nemen om uiteindelijk aan de andere kant van het tunneltje uit te komen. Er rijden al jaren bakfietsen door het tunneltje zonder dat er ooit één ongeluk is gebeurd. Dus gewoon een ruime bocht aanleggen en geen nietjes plaatsen. De Fietsersbond is daar ook voor.’ De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State