Wassenaar vertrouwt “krottenkoning” niet erg, maar heeft goede hoop


Geplaatst in: AD Haagsche Courant      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/WASSENAAR(cerberus, 15 februari 2022) – De gemeente Wassenaar heeft goede hoop dat het restauratiebedrijfje van “krottenkoning” Ronnie van de Putte het verloederde Huize Ivicke langs de A44 nu wel serieus gaat opknappen. Dat zei de gemeenteadvocaat vandaag tijdens een spoedzaak bij ’s lands hoogste bestuursrechter in Den Haag, waar krakers van het pand een onmiddellijke huisuitzetting proberen te voorkomen. “We hebben wel wat procedures lopen met de eigenaar van de villa, en het vertrouwen is nog niet helemaal hersteld, maar we hebben goede hoop dat hij nu wel zijn toezeggingen nakomt en het pand van binnen en buiten gaat restaureren,” aldus... 


de Wassenaarse raadsvrouw tegen rechter en staatsraad Eric Helder. Die toezegging van de eigenaar vindt de gemeente voldoende om een tiental  “illegale” bewoners van het pand de wacht aan te zeggen. De krakers die er sinds 2018 wonen hebben geen enkel vertrouwen in de eigenaar en vroegen vandaag aan staatsraad Helder om een bestuursrechterlijk uitzettingsbevel te blokkeren.

 

Volledig verloederd

 

Zij willen het sinds 2000 leegstaande en verloederde pand alleen verlaten als er een concreet plan ligt om het monumentale pand in oude glorie te restaureren. Het feit dat Van der Puttes restauratiebedrijfje het vooralsnog niet nodig vindt een (ver)bouwvergunning aan te vragen, zegt volgens één van de kraaksters meer dan genoeg,”het pand is volledig verloederd. Dat het niet nog erger is komt alleen maar omdat wij er wonen, het pand warm en schimmelvrij houden en lekkages repareren. Volgen Van der Putte denkt hij dat het verven van de muren en kozijnen voldoende is om er weer een kantoor van te maken. Dat is echt onzin. Zo moeten alle pijpen en leidingen vervangen worden en er moet flink gerestaureerd worden. Wij weten dat we er tijdelijk wonen maar we willen er alleen uit als er een goed restauratieplan ligt, maar dat is er niet. Van de eigenaar is bekend dat hij talloze panden laat verkrotten en geen cent in restauratie wil stoppen.”

 

Waarom zo’n haast

 

Maar als het aan de gemeente Wassenaar ligt staan de krakers zo snel mogelijk op straat. Waarom zo’n haast, vroeg staatsraad Helder tijdens de zitting aan de gemeente en de raadsman van Van de Putte. Volgens Wassenaar wonen de krakers daar sowieso in strijd met het bestemmingsplan, los van het feit dat Van de Putte zijn eigendom opeist. “Het pand heeft een kantoorbestemming en je mag er niet wonen. Bovendien wil de eigenaar het pand binnen gaan opknappen en daarvoor moeten de krakers eruit,” aldus de gemeentelijke raadsvrouw. Volgens een bewoonster is dat lariekoek,”de eigenaar heeft gewoon toegang tot het pand en kan elke dag beginnen met opknappen. Maar dat doet hij niet. Van de Putte is helemaal niet van plan om er een kantoor van te maken. Hij heeft de buitenkant van het pand ook door Wassenaar laten opknappen. Dat kostte een miljoen euro aan belastinggeld en de gemeente moet dat nog steeds op de krottenkoning verhalen.” Staatsraad Helder had wel wat twijfels bij het uitzettingsbevel, niet in de laatste plaatst omdat de civiele rechter pas op 16 maart uitspraak doet over een civiele uitzettingsprocedure. Omdat er nu twee aparte uitzettingszaken lopen is het niet ondenkbeeldig dat de staatsraad wacht op de einduitspraak van de civiele rechter op 16 maart. Zo niet, dan kan de gemeente de krakers al sneller uit het pand slepen. Uitspraak binnen enkele weken. 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State