Weg vrij voor aanleg Groningse Kattenbrug


Geplaatst in: Dagblad van het Noorden en RTV Noord      journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/GRONINGEN(cerberus, 26 oktober 2021) –De gemeente Groningen kan doorgaan met de bouw de nieuwe Kattenbrug over het Schuitendiep. Dat is het gevolg van een mondelinge uitspraak van de Raad van State. Die wees vanmiddag het laatste verzoek van een tegenstander Kors van Bladeren van de hand om de gerepareerde bouw(omgevings)vergunning in de juridische ijskast te zetten en de bouwstop te handhaven. Met de mondelinge spoeduitspraak maakte rechter en staatsraad Erik Minderhoud de weg vrij voor het afbouwen van de Kattenbrug. Die brug vormt volgens Groningen een cruciaal schakelpunt in het verkeersplan voor de binnenstad. Afgelopen mei... 


haalde de hoogste bestuursrechter nog een streep door de bouwwerkzaamheden, omdat de gemeente had geblunderd met de vergunning voor de brug. Die paste niet naadloos in het bestemmingsplan en aan de ruimtelijke onderbouwing ontbrak ook het een en ander. Volgens Van Bladeren tast de brug het beschermde stadsgezicht rond het Schuitendiep aan. Verder vindt hij dat de brug helemaal niet nodig is omdat over een aantal jaar toch al het autoverkeer uit het centrum zal worden verbannen. 

 

Positieve adviezen

 

 Afgelopen zomer heeft de gemeente evenwel met man en macht aan de reparatie van de omgevingsvergunning gewerkt. En dat wierp in ieder geval vandaag zijn vruchten af bij de Raad van State. Na een uitgebreide rechtszitting besloot de staatsraad de zaak te schorsen. Na een uur deed hij mondeling uitspraak waarbij hij de gerepareerde vergunning geheel vrijgaf. De staatsraad benadrukte dat er inmiddels positieve adviezen liggen van zowel de gemeentelijke monumentencommissie als de Rijksdienst voor het Erfgoed. Ook verder is de ruimtelijke onderbouwing in orde en verwacht de staatsraad niet dat Van Bladerens pand aan het Schuitendiep ernstige schade zal oplopen. Al met al vindt de staatsraad dat Groningen haar huiswerk goed heeft overgedaan en krijgt daarvoor een voldoende. Later dit jaar of begin 2022 volgt nog een bodemzaak. Daar gaat de Raad dan dieper in op de bezwaren van Van Bladeren. Die heeft nog wel een appeltje te schillen met het Groningse gemeentebestuur, die hij van onzorgvuldig bestuur beticht. Alleen is de brug dan waarschijnlijk al in gebruik voor het OV-busverkeer. 

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State