Zorgverzekeraar spuit huisartsgegevens klant in conflict permanent wonen


Geplaatst in: PZC      journalist: Jan van Ommen

"Ik voel me als een zware crimineel behandeld" 

DEN HAAG/OUWERKERK(cerberus, 17 maart 2022) – De gemeente Schouwen-Duiveland blijkt zelfs informatie bij zorgverzekeraar Menzis te hebben opgevraagd over het huisarts- en specialistenbezoek van twee gebruikers van een recreatiewoning in Ouwerkerk. Dit tot grote verbazing van de Raad van State, die daar vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag nog al wat privacy-haken en ogen aan leek te zien. De gemeente deed dat en veel meer om te achterhalen waar de familie Klap haar hoofdwoning heeft. Of in een recreatiewoning aan de Oostweg in Ouwerkerk, of in een woning in Capelle aan den IJssel. Volgens Aad Klap wonen zijn vrouw en hij sinds maart 2019 in Capelle en recreëren zij... 


afwisselend in Ouwerkerk, of ergens in Europa met de camper. Klap maakte er geen geheim van dat hij tot maart 2019 permanent in Ouwerkerk woonde. Hij stond er zelfs al jaren, met toestemming van diezelfde gemeente aan de Oostweg ingeschreven. Maar de gemeente Schouwen-Duiveland vond het opeens welletjes en legde in 2019 een dwangsom van 10.000 euro op. De familie Klap schreef zich vervolgens in Capelle aan den IJssel in. Maar de gemeente vertrouwde het niet en stuurde een soort rechercheur achter de familie aan die zo’n beetje de hele doopceel van de familie Klap lichtte. Uit die recherche-onderzoeken zou blijken dat Klap ook na 2019 in Ouwerkerk bleef wonen. Want zij kochten daar boodschappen, gingen daar naar de huisarts en lieten zich opereren in het ziekenhuis van Goes. Die gegevens werden blijkbaar zonder enige reserve door zorgverzekeraar Menzis aan de gemeente overlegd, zonder dat Klap daar om toestemming was gevraagd. Verder vroeg de rechercheur de energierekeningen van de familie Klap op en werden alle pinbetalingen doorgevlooid. De gemeente bleef er op basis van al die gegevens heilig van overtuigd dat Klap in Ouwerkerk bleef wonen en slechts een soort nep-woning in Capelle hadden. Want die woning was in eigendom bij een familielid en Klap had alleen een kamer in de grote woning.

 

Zware crimineel

 

Klap zei bij de hoogste bestuursrechter dat hij zich inmiddels als een zware crimineel behandeld voelt,”na die eerste dwangsom van 10.000 euro heeft de gemeente nog eens een dwangsom van 25.000 euro opgelegd. Wij weten zo langzamerhand niet meer wat wel mag en niet en we durven nauwelijks meer naar Ouwerkerk. We komen er nog heel zelden, omdat we bang zijn dat de gemeente die dwangsom van 25.000 ook gaat invorderen.” De Raad van State stelde een groot aantal vragen aan de gemeentewoordvoerder. Die maakte zonneklaar dat Schouwen-Duiveland er geen been in ziet om zo’n beetje het hele leven van de familie Klap onder het vergrootglas te leggen alleen maar om te bewijzen dat ze niet in Capelle woont, maar in Ouwerkerk. Op de vraag of de gemeente wel eens te rade gaat bij de gemeentelijke koepelorganisatie VNG of andere gemeentes in het land, hoe die dit soort zaken aanpakken, zei de gemeentewoordvoerder dat hij wel eens overlegd met Veere, Middelburg en Vlissingen en één keer met Putten.

 

Oneigenlijk

 

Verder erkende de woordvoerder dat de gemeente jaarlijks handhaaft op “oneigenlijk” gebruik van woningen,”op Schouwen-Duiveland hebben we 4.500 recreatiewoningen. We stuiten per jaar op zo’n 30 a 40 gevallen van permanente bewoning van recreatiewoningen. Maar niet alleen dat, ook op oneigenlijk gebruik van hoofdwoningen. Die bewoners gaan in de zomer in de garage wonen en verhuren hun woningen aan toeristen. Dat willen we ook niet hebben.” Aad Klap zette daar flinke vraagtekens bij, “nota bene in een folder van de gemeente zelf staat dat je 365 dagen per jaar mag recreëren. Dat deden we ook als gepensioneerden. En dat doen nog steeds heel veel mensen op Schouwen-Duiveland. Maar wij moeten blijkbaar hangen.” De Raad van State gaat de komende weken bekijken of de gemeente al dan niet haar bevoegdheden te buiten is gegaan om te bewijzen waar de familie Klap  woont en recreëert. Uitspraak volgt.  

 terug naar home      |      naar berichten Raad Van State