Achterhoek heeft de meest vergrijsde arbeidsmarkt van Nederland


Geplaatst in: De Gelderlander      journalist: Maarten Bakker

De Achterhoek kent de meeste vergrijsde arbeidsmarkt van Nederland. Van alle werknemers in de regio is 8,3 procent zestig jaar of ouder. Dat is meer dan in andere regio’s.

Tot die conclusie komt uitkeringsinstantie UWV in een onderzoek dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.  De instantie heeft een rangorde gemaakt van de meest vergrijsde arbeidsmarkt regio’s.  De Achterhoek gaat daarin fier aan kop. Op de tweede plaats komt Zuid-Limburg, waar 8,1 procent van de werknemers zestig jaar of ouder is. Op een gedeelde derde plaats eindigen Noord-Limburg, Drenthe en Zeeland, met 7,7 procent.
Het UWV verwacht dat de komende jaren in de Achterhoek ruim tienduizend werknemers van 60-plus vervangen moeten worden, vanwege pensionering. Per jaar gaat het om circa tweeduizend personen. De uitkeringsinstantie schrijft dat vooral in de sectoren zorg& welzijn en industrie veel werknemers ermee ophouden.  De vergrijzing slaat echter ook toe bij de overheid, het onderwijs en transport.
Tegenover de uitstroom van zestig plussers staat dit jaar nog wel een groei van mensen die in de Achterhoek  beschikbaar zijn voor een baan.  Veel mensen in de Achterhoek in de leeftijd van 15 jaar tot de pensioensleeftijd, de beroepsbevolking, hebben een betaalde baan. Of ze zoeken een betaalde baan en zijn ook meteen inzetbaar.   
Maar deze groei van de beroepsbevolking in de Achterhoek is wel laag, aldus het  UWV,  en zal verder inzakken.  De arbeidsmarkt in de Achterhoek wordt daardoor steeds krapper. Voor werkzoekenden heeft dit als voordeel dat ze makkelijk aan de slag kunnen. Eind vorig jaar meldde het UWV al dat het aantal ww-uitkeringen in de Achterhoek in 2019 twintig procent lager was dan in het jaar daarvoor.
De regio waar de minste vergrijzing is, is de regio Groot-Amsterdam. Van alle werknemers is daar 5,6 procent zestig jaar of ouder.            terug naar home      |      naar berichten Tweede kamer