Betoncentrale Oud-Gastel luidt noodklok om 380 kV-leiding

Geplaatst in: BN De Stem
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/OUD GASTEL (12 juni 2024) – Onder druk wordt alles vloeibaar, zo luidt het gezegde, en werd vandaag tijdens derde zittingsdag over de 380 kV-leiding zonneklaar toen hoogspanningsbedrijf TenneT opeens weer heel graag met de betoncentrale in Oud-Gastel over een ‘oplossing’ wil praten.

 

,,We willen graag straks direct een afspraak maken om weer te gaan praten,” zei een raadsvrouw van TenneT tegen de hoogste bestuursrechter. Die had even daarvoor met tal van kritische vragen duidelijk gemaakt sterk te twijfelen of het hoogspanningsbedrijf wel voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de betoncentrale. Want de nieuwe 380 kV-leiding  is deels over het betoncentrale-terrein gepland en de magneetzone strekt zich nog verder uit.

 

Storingen

 

De betoncentrale vreest grote ellende voor het productieproces, zeker bij storingen en onderhoud. Want dan moet er een hijskraan van 45 meter bijgehaald worden en dat kan eigenlijk niet met de stroomleidingen die er boven hangen. TenneT zei het aanvankelijk allemaal niet zo’n probleem te vinden. ,,Als er een storing is dan kunnen ze ons bellen en dan bekijken we of we de meest westelijke geleider even uit kunnen zetten.” Volgens de raadsman van de centrale is dat geen optie.

 

Acuut ingrijpen

 

,,Als er een storing is moet het bedrijf acuut ingrijpen, want anders droogt het beton in de mengtrommels op, wordt het keihard en dan zijn de rapen gaar. We kunnen niet uren of dagen wachten totdat de stroom er even af gaat. De enige oplossingen zijn, of een verplaatsing van de nieuwe leiding richting de bestaande 150 kV-leiding, of ons bouwvlak opschuiven, zodat we de fabriek verder van de leiding kunnen herbouwen. Maar tot nu toe hebben we daar geen reële reactie op gehad,” aldus de raadsman in Den Haag.

 

Vreemd

 

De hoogste bestuursrechter vond het vreemd dat TenneT en de voor het 380kV-inpassingsplan verantwoordelijke ministeries  zich blijkbaar zo weinig hadden verdiept in de werkwijze van de centrale. De raadsman van de centrale lichtte het dilemma nog verder toe ,,Het is echt niet zo dat we maar één keer in de tien jaar een storing hebben, die komen vele malen per jaar voor. En als we de filters moeten vervangen hebben we ook een kraan nodig. Dat gaat straks niet meer.” Aan het eind van de zitting over de centrale zag TenneT opeens de bui hangen.

 

Die gaat toch weg?

 

De deskundige legde uit dat een verder opschuiven van de leiding niet mogelijk is, omdat die dan te dicht bij de bestaande 150 kV leiding komt. ,,Maar die gaat toch weg,” vroeg de rechter. ,,Ja maar pas als de 380 kV-leiding af is.” Verder bleek dat de gemeente Halderberge nog niet overtuigd is dat het bouwvlak van de centrale moet worden opgeschoven. Die speelt volgens de raadsman van de centrale de bal terug naar TenneT.

 

Goed idee

 

Nu de Raad van State lijkt te overwegen een streep te halen door het 380 kV-tracé bij de betoncentrale, wil TenneT weer heel graag overleggen met de centrale. De Raad van State vond dat een goed idee en zei dat een gezamenlijke oplossing altijd beter is voor beide partijen dan een uitspraak. Als er geen overeenstemming komt zal de hoogste bestuursrechter binnen enkele weken alsnog een knoop doorhakken.