‘Dan maar geen kapper aan huis in nieuwbouw Langeweg’

Geplaatst in: AD Rotterdam
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HOEK VAN HOLLAND (23 juli 2024) – Nieuwe bewoners van de nog te bouwen koop en huurappartementen langs de Langeweg in Hoek van Holland kunnen het mogelijk wel vergeten om een kapper-aan-huis, of ander aan huis gebonden bedrijfje met veel auto-klanten, te beginnen.

 

,,Als het een onoverkomelijk stikstofprobleem oplevert kunt u wat ons betreft de beroep-aan-huisregel uit het woningbouwplan voor de Langeweg in Hoek van Holland schrappen,” aldus de raadslieden van de gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Beagle vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Rotterdam en Beagle stelden dat noodverband voor aan ’s lands hoogste bestuursrechter. De noodmaatregel kan voorkomen dat het plan voor de bouw van zes woongebouwen met 150 appartementen terug naar de tekentafel moet en flinke vertraging oploopt. Want in dat geval moet er een nieuw uitgebreid stikstof- en verkeersonderzoek komen. En dat kost veel tijd en geld. En dat laatste willen gemeente en ontwikkelaar ten koste van alles voorkomen, zo bleek in Den Haag. Hoewel de raadslieden van de gemeente en ontwikkelaar geen enkele noodzaak zien om beroepen-aan-huis, zoals een kapper, of boekhouder, te verbieden, gingen ze daarmee tijdens de zitting toch schoorvoetend akkoord. Maar alleen  als de Raad van State het extra verkeer van en naar de woningen als een onoverkomelijk stikstofobstakel ziet. Dat gaat de Raad de komende weken nog onderzoeken.

 

Roomseduin

 

Volgens één van de  omwonenden(Dirk Lub), die de rechtszaak heeft aangezwengeld, is de extra  stikstof door het verkeer van en naar de woningen een onoverkomelijk probleem. De auto’s en vrachtwagens stoten meer verzurende stikstof uit die vervolgens neerslaat op het nabijgelegen Roomseduin en de Hoekse Bosjes. Die gebieden maken deel uit van het zwaar beschermde Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen waar eigenlijk geen nanogram stikstof meer bij kan. Omwonende Lub vindt dat het woningbouwplan sowieso niet door kan gaan, omdat de stikstofneerslag in het duingebied teveel toe gaat nemen. Behalve extra verkeer voor de kapper-aan-huis, komt er volgens hem ook meer stikstof tijdens de bouw vrij en is de gemeente van een verkeerde stikstofberekening uit gegaan.

 

Acht bouwlagen

 

Een andere bewoner heeft vooral problemen met de bouwhoogte van de  nieuwbouw. Jasper Karbaat woont aan de westkant van het bouwgebied en krijgt straks een acht bouwlagen tellende woontoren ‘in de achtertuin.’ Karbaat is niet tegen woningbouw maar vindt dat er wel twee bouwlagen af kunnen zodat hij minder inkijk in tuin en woning heeft. Volgens Rotterdam en Beagle kan dat niet om stedenbouwkundig redenen. ,,We hebben met opzet variatie in de bebouwing aangebracht om meer groene ruimte tussen de gebouwen te krijgen. Bovendien is het beter om de gebouwen van west naar oost te laten aflopen van acht vlak bij zee tot zes bouwlagen vlak bij het dorp,” aldus een woordvoerder van de ontwikkelaar. Of de Raad van State zelf het bestemmingsplan op het punt van de beroepen aan huis, of de bouwhoogte gaat aanpassen, of dat hij het hele plan toch terug stuurt naar de gemeenteraad blijkt over zes a twaalf weken uit de uitspraak.