Erven Parijs-Dakarveteraan bij hoogste rechter om hekwerk, inrit en bomenplan

Geplaatst in: Eindhovens Dagblad
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/MIDDELBEERS(22 mei 2024) – In zijn hoogtijdagen scheurde coureur Jan de Rooij met zijn enorme truck door tal van Noord-Afrikaanse dorpjes, vandaag de dag proberen de erven van de Parijs-Dakarveteraan motorcrossers met hoge hekwerken uit hun bostuin in Middelbeers te weren.

 

Niet alleen de erven overigens. Jan lag, voor zijn overlijden begin dit jaar, ook al flink overhoop met de gemeente Oirschot en Werkgroep Natuur en Landschap Oost-, West- en Middelbeers. De truckercoureur spande zelf een paar jaar terug een aantal rechtszaken aan tegen een aantal dwangsommen die de gemeente had opgelegd.  En de Werkgroep spande op haar beurt procedures aan tegen de kap van bomen, het plaatsen van een 870 meter lang hekwerk en het verharden van zandpaden en de aanleg van een inrit op het woonterrein van De Rooij aan de Kromvensedijk.

 

Motorcrossers

 

Hoewel De Rooij afgelopen januari is overleden zetten zijn erfgenamen, maar ook de natuurwerkgroep de procedures voort. Tijdens de zitting liet de advocaat van de erven een paar video-opnamen zien van motorcrossers die vlak langs de hekwerken scheurden. Volgens de raadsman van De Rooij is dat de belangrijkste reden om een hek rond het perceel met woning en bijgebouwen te zetten. ,,Het is hek is vooral bedoeld om de natuur te beschermen tegen wandelaars en motorcrossers in het kwetsbare bos,” aldus de advocaat van De Rooij. Rogier Hörchner raadsman van de Beerse natuur- en landschapsorganisatie geloofde niets van het verhaal van De Rooij’s advocaat. ,,Nu wordt alles onder het mom van natuurbeheer en behoud gebracht. Eerst kapt De Rooij massaal en zonder vergunning een bos. Er stonden nog 750 afgezaagde stammen. Dat zou allemaal natuurbeheer zijn. Dan is opeens een twee meter hoog hekwerk bedoeld om de natuur te beschermen, terwijl er geen ree of vos overheen kan en konijnen wel hele diepe tunnels moeten graven als ze er onder door willen. Dat hek staat er alleen om het eigendom af te grendelen, het helpt de natuur niets. En dan wordt nog eens een zandpad verhard voor de inrit van het geheel. Alles komt neer op een onaanvaardbare aantasting van de natuurwaarden in het gebied.

 

Duurzaam loofbos

 

Volgens de raadsman van De Rooij zijn alle dennen omgegaan om er een meer divers en duurzaam loofbos voor terug te krijgen. ,,Intussen hebben we ook een door de gemeente goedgekeurd bosbeheerplan en zorgen we ervoor dat er duurzame en diverse natuur terug komt op het terrein. De gemeente Oirschot nam tijdens de rechtszaak een beetje een middenpositie in. De gemeente vindt wel dat ze aanvankelijk terecht een dwangsom had opgelegd voor het zonder vergunning kappen van zoveel bomen. En ook het hekwerk moet lager, vindt de gemeente. Tijdens de zitting bleek dat de gemeente intussen een nieuwe vergunning voor een lager hek heeft verleend. Maar daar heeft de Bossche bestuursrechter alweer een streep door gezet. Die zaak zal later ook nog bij de Raad van State komen. Maar eerst zal de hoogste bestuursrechter uitzoeken, of en welke overtredingen De Rooij op zijn bos- en woonperceel heeft gemaakt en of er nog iets moet gebeuren om de boel recht te breien. Uitspraak binnen enkele weken.