‘Leiden moet natuurlijk geen openbare jachthaven worden’

Geplaatst in: Leidsch Dagblad
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/LEIDEN(16 mei 2024) – De Leidse passantenhaven is er voor passanten en niet voor woonboten. Het is ook niet de bedoeling dat heel Leiden een openbare jachthaven wordt, zei een gemeentewoordvoerder vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

 

Daar vocht Ioannis Aivaliotis(46) tegen een dwangbesluit van het Sleutelstadbestuur om zijn tegenover het Ankerpark afgemeerde motorcruiser ‘Blue Boat’ onmiddellijk weg te slepen naar niet-Leidse wateren. De Griek Aivaliotis woont niet voor zijn plezier op de boot, daar kwam hij na een echtscheiding in 2022 terecht, met zijn hond Mira, legde de 46-jarige Leidenaar uit aan rechter Jaap Polak. Na flink wat gesteggel met omwonenden en ander bootbewoners moest Mira daar weg, en nu wacht Ioannis hetzelfde lot als de hoogste bestuursrechter  niet te hulp schiet, zo bleek vandaag in Den Haag.

 

Hetze

 

Volgens een medestandster van Ioannis wordt er een hetze tegen hem  gevoerd. ,,Is het niet vreemd dat Leiden alleen Ioannis eruit heeft gepikt, terwijl er minstens vijf andere boten in de passantenhaven liggen waar ook wordt gewoond, maar waar de gemeente niet tegen optreedt. Het heeft er volgens ons van alles mee te maken dat Ioannis een buitenlander is. En die willen ze daar niet in de haven. Dat hebben zijn buren hem al meerdere keren laten merken.” Volgens de gemeentewoordvoerder heeft het daar niets mee te maken. Die legde aan rechter Polak uit dat er in de passantenhaven niet gewoond mag worden. ,,Die haven is voor passanten. Als je een woonboot hebt moet je eerst een ligplaats hebben. En die zijn heel schaars, die moet je kopen anders krijg je er nooit een. Maar ook voor een ligplaats van plezierjacht waar je niet op mag wonen is de wachtlijst lang, wel acht jaar in het centrum en drie jaar daarbuiten.”

 

Branie en Windvanger

 

Volgens de raadsman meet de gemeente met twee maten door enerzijds Ioannis keihard aan te pakken en andere bewoners van plezierjachten en woonboten ongemoeid te laten. De bewering van de gemeentewoordvoerder dat er helemaal geen woonboten in de passantenhaven langs de Zijlsingel en bij het Ankerpark mogen liggen klopt niet helemaal met de werkelijkheid, bleek tijdens de rechtszitting. Want er liggen minimaal twee woonboten aan de Zijlsingel in de passantenhaven: ‘Branie’ en de ‘Windvanger.’ Volgens de Leidse zegsman heeft dat niets met meten met twee maten te maken, maar met appels en peren vergelijken. ,,De Branie en Windvanger hebben een ligplaatvergunning. Die heeft Aivaliotis niet. En als er op meer plezierjachten en boten in de passantenhaven  zonder vergunning wordt gewoond gaan we dat alsnog aanpakken.”

 

Plek 300 op wachtlijst

 

De Griekse Leidenaar deed aan het eind van de rechtszaak een dringend beroep op de hoogste bestuursrechter. ,,Ik kan nergens heen als ik van mijn boot moet. Ik moet ook in Leiden blijven voor mijn werk en medische toestand. Ik heb me ingeschreven als woningzoekende, maar er is niks, ik sta op plaats 300 en het duurt nog jaren voordat ik kans op een woning maakt. Ik ben echt niet van plan om permanent in de passantenhaven te blijven liggen. Maar waarom moet ik weg en mogen anderen wel blijven wonen. Dat is niet eerlijk.” Uitspraak binnen enkele weken.