DEN HAAG/DE LUTTE (23 april 2024) – “Is dat nou zo erg als er een begrafenisstoet langs de camping naar de natuurbegraafplaats rijdt,” vroeg rechter Nico Verheij tijdens een rechtszaak bij de Raad van State aan campinghouders Rudi en Richard Maartens uit De Lutte.
,,Jazeker is dat erg, wij hebben een familiecamping waar veel gezinnen met kinderen komen. Dat gaat niet samen met een begraafplaats er vlak naast. We horen nu al geluiden dat gasten mogelijk niet terugkomen als die natuurbegraafplaats doorgaat,” aldus Rudi Maartens van camping Dennelust aan de Zandhuizerweg vandaag in Den Haag. Daar vroegen de Luttese broers aan rechter Verheij om het begraafplaatsplan in de juridische ijskast te zetten tot later dit jaar de bodemzaak is behandeld en einduitspraak is gedaan. Want de broers vrezen dat er straks een onomkeerbare situatie gaat ontstaan als de eerste overledenen naast de camping in het bos begraven worden.
Tien hectare bos
Volgens initiatiefnemer Frans Zanderink, tevens melkveehouder en bosbeheerder, zal het niet zo’n vaart lopen en wacht hij met begraven tot het bestemmingsplan met een bodemuitspraak definitief is goedgekeurd. Volgens Zanderink kunnen een natuurbegraafplaats en camping prima naast elkaar bestaan en zitten ze elkaar niet in de weg. ,,Het wordt een tien hectare groot bos en natuurgebied waar veel rust is en mensen voor eeuwig een graf kunnen hebben. We hebben straks niet meer dan 250 graven per hectare dus het duurt nog wel een aantal decennia voor dat het vol is. Met die begrafenisstoeten valt het ook wel mee, daar is op de Zandhuizerweg genoeg ruimte voor. Immers, er rijden nu ook grote landbouwvoertuigen van vier meter breed overheen. Dat gaat ook steeds goed.”
Niet praten
Campinguitbater Rudi Maartens denkt daar anders over. ,,De Zandhuizerweg is een doodlopende weg. Die raakt straks verstopt. En waar moeten al die mensen die met de auto komen parkeren. Dat wordt niks.” Volgens Zanderink heeft hij met alle buren over zijn natuurbegraafplaats overlegd en zijn ze allemaal akkoord. ,,Alleen Rudi Maartens wilde niet praten en zei dat hij naar de hoogste rechter zou stappen.” Rechter Verheij vroeg aan Maartens waarom niet. ,,Omdat de plan al klaar was en Frans niet over alternatieven wilde praten. We willen daar geen begraafplaats vlak bij de camping.”
Volop bomen gekapt
Volgens de raadsvrouw van Maartens moet de Raad van State snel met een spoeduitspraak alle werkzaamheden blokkeren. ,,Er is de afgelopen tijd al op grote schaal gekapt en er zijn brede paden aangelegd. En dat terwijl de gemeente Losser nog niet eens een vergunning aan Zanderink heeft verleend.” Volgens de gemeentewoordvoerder gaat het om gewone bosonderhoudswerkzaamheden. ,,Af en toe moet het bos uitgedund worden en dat gebeurt met zware machines die de paden maken. Maar dat staat geheel los van het natuurbegraafplaats plan.” Rudi en Richard Maartens geloven daar geen snars van.,,Kijk maar op de foto’s het is één grote kaalslag en de paden liggen precies daar waar ze ook op de kaart van de natuurbegraafplaats liggen.”
Urnen op de kast
Initiatiefnemer Zanderink kwam daarna nog met een uitsmijter: ,,Mijn opa kon net na de oorlog met de Marshallhulp een bulldozer op de kop tikken. Toen hij daar aan het graven was stuitte hij op een urnenveld van 500 voor Christus. Enkele van die urnen staan nog steeds bij mij op de kast. Er is daar dus altijd al een begraafplaats geweest.” Uitspraak volgt binnen enkele weken .