Omrijden levert advocaat geen extra vergoeding op

Geplaatst in: Brabants Dagblad
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/DEN BOSCH (03 september 2024) – Een advocaat die van Tilburg naar de rechtbank, of IND in Den Bosch rijdt mag best met een omweg via Waalwijk rijden maar krijgt daarvoor geen hogere kilometervergoeding. Dat mag ie zelf betalen, zo blijkt vandaag uit een einduitspraak van de Raad van State

 

Want ’s lands hoogste bestuursrechter is het in hoger beroep op dat punt geheel eens met de raad voor de rechtsbijstand. Die weigerde eerder een hogere kilometervergoeding aan een Tilburgs advocatenkantoor uit te keren. Een Tilburgse advocaat vroeg daarom, omdat de langere route(72 km) via Waalwijk (A59 en N261) in de spits vaak sneller is dan de kortste route(50 km) via Berkel-Enschot(N65).

 

Overdag geen files

 

De Bossche bestuursrechter zag wel wat in de kritiek en vroeg de raad met een beter verhaal te komen. De raad vindt zijn vergoedingenbeleid echter prima in orde en stapte in hoger beroep naar de hoogste bestuursrechter. Die vind het vergoedingenbeleid ook fair en prima geregeld. Sowieso vindt de Raad van State dat de Tilburgse advocaat, die de zaak heeft aangezwengeld, niet heeft aangetoond dat de route via Waalwijk altijd sneller is. Overdag staan er immers minder of geen files op de N65.

 

250.000 aanvragen

 

Verder krijgt de raad voor de rechtsbijstand jaarlijks  250.000 aanvragen voor reiskostenvergoedingen. Volgens de hoogste bestuursrechter is het dan ondoenlijk om voor elke gedeclareerde rit uit te vogelen, wanneer er waar files stonden en wat de allersnelste route was. Temeer daar de declaraties vaak nog tot vijf jaar na de reis worden ingediend. Bovendien houdt de raad wel degelijk rekening me verkeersdrukte, aldus de Raad van State. Na het indienen van de declaratie berekent het reiskostenprogramma tot drie maanden daarvoor de snelste route door. Al met al vindt de Raad van State dat meer dan redelijk. En daar zal de Tilburgse advocaat en diens confrères het mee moeten doen.