DELFT (11 april 2025) – Sjoerd S. (59) maakte vijftien jaar geleden naam in Delft als de Robin Hood van de minima. Voor Delftenaren met een gering inkomen wist de fiscaal adviseur bij de belastingen veel geld terug te halen. Daarna lichtte hij zijn cliënten echter voor vele duizenden euro’s op. De rechtbank veroordeelt hem daarvoor tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.
De gemeente Delft steunde het werk van S. toen hij voor Delftenaren geld terug vroeg bij de fiscus. Hij mocht zijn werk doen in een pand van de gemeente. Met zijn activiteiten wist hij het vertrouwen van veel mensen te winnen. Dat misbruikte hij vervolgens, zo oordeelt de rechtbank nu, door ze te bedriegen met mooie verhalen over lucratieve beleggingen. S. stuurde de inleg van zijn klanten door naar vrouwen in het buitenland, die het voor hem zouden beleggen in goudstaven. Daarmee had de fiscaal adviseur zichzelf willen verrijken, en dan ook nog de klanten met rendement willen terugbetalen. Maar dat geld verdween voor een belangrijk deel in een groot zwart gat.
Twee weken geleden verklaarde S. nog bij de rechtbank dat hij met ‘fingerspitzengefühl’ het geld van zijn cliënten investeerde. “Als er iemand verstand heeft van goud, dan ben ik het wel.” Hij had er nog steeds vertrouwen in dat hij de goudstaven nog zou krijgen. Die zouden in Londen op hem liggen te wachten. Daarmee zou hij ook zijn slachtoffers kunnen compenseren.
Volgens de rechtbank heeft hij het geld gestuurd naar vrouwen die waarschijnlijk helemaal niet bestonden. Hij heeft ze nooit ontmoet en had alleen maar contact via de telefoon en de email. “De verdachte weigert te accepteren dat door zijn toedoen spaargelden van zijn slachtoffers verdwenen zijn in een bodemloze put”, meent de rechtbank. “Niemand weet tot hem door te dringen.”
De rechtbank vindt dat de strafzaak te lang is blijven liggen, en stuurt S. daarom niet meer naar de gevangenis. Volgens het Openbaar Ministerie had dat wel gemoeten. De officier van justitie eiste twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van twaalf maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk.
De rechter bepaalt wel dat S. zijn slachtoffers schadevergoeding moet betalen. In totaal gaat het om meer dan honderdduizend euro.
De frauduleuze praktijken van S. hield de gemoederen in de Delftse politiek de afgelopen jaren ook bezig. Verschillende partijen meenden dat de gemeente de slachtoffers op zijn minst excuses kon aanbieden, omdat ze hen had gekoppeld aan de fiscaal adviseur. Bram Stoof van de lokale partij Hart voor Delft vindt dat, nu S. is veroordeeld, de gemeente alsnog een gebaar moet maken. “De kloof tussen de politiek en de mensen is al zo groot. Moreel gezien is er genoeg reden voor de gemeente om alsnog excuses te maken.”