Raad van State: ‘Farmers Defence Force behartigt geen natuurbelangen’

Geplaatst in: Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe en Veldpost
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/BEILEN (15 mei 2024) – Farmers Defence Force(FDF) ving vandaag bij de Raad van State bot met een verzoek om de stikstofuitstoot van een groot distributiecentrum van supermarktconcern Jumbo in Beilen aan de kaak te stellen.

 

FDF vroeg eerder bij de provincie Drenthe om handhaving op grond van de Wet natuurbescherming(Wnb). Dezelfde wet waar stikstofmilieuorganisatie MOB ook gebruik van maakt om stikstofuitstoot van vooral de agrarische sector aan de kaak te stellen. FDF wilde met zijn handhavingsactie aandacht vragen voor het feit dat niet alleen boerenbedrijven stikstof uitstoten, maar ook grote distributiecentra waar vrachtwagens af en aanrijden. Alleen is FDF geen beweging die natuurbelangen behartigt, stelt de hoogste bestuursrechter vandaag in een einduitspraak vast. Om die reden is de boerenlobby geen belanghebbende die op basis van de Wnb-natuurwet om handhaving vragen. Dus gaat de Raad niet inhoudelijk in op het handhavingsverzoek van FDF tegen Jumbo.

 

Boeren ook natuurbelang

 

Dat boeren ook een natuurbelang hebben en veelal als enige zorgen voor de natuur in Nederland, zoals FDF beweert, is voor de Raad geen reden om de lobbyorganisatie alsnog als belanghebbende aan te merken. Ook een in de buurt wonende veehouder, die lid is van de FDF, ziet de Raad van State niet als belanghebbende. Die woont nog altijd op 26 kilometer van het distributiecentrum en dat is te ver weg. Kortom, FDF zal eerst haar statuten moeten aanpassen om, net als tegenstrever MOB officieel als belanghebbende in Wnb-vergunningsprocedures mee te kunnen doen. Nu ziet de Raad van State FDF louter als een belangenvereniging voor de agrarische sector in Nederland.

 

0,01 mol

 

FDF stapte naar de hoogste bestuursrechter, omdat de actie- en lobbygroep het onbegrijpelijk vond dat het provinciebestuur van Drenthe en de rechtbank in Groningen niet inhoudelijk wilden ingaan op een handhavingsverzoek tegen een groot distributiecentrum van Jumbo in Beilen. Het distributiecentrum van het supermarktconcern beschikt immers niet over een natuurwet (Wnb)-vergunning  voor de uitstoot van stikstof. En dat vinden de agrariërs van FDF heel vreemd. “Wij hebben met het Aerius-stikstofrekenmodel uitgerekend dat er bij tien vrachtwagenbewegingen per dag al 0,01 mol stikstof op het zwaar beschermde Natura 2000-gebied de Drentse Aa. Dat is meer dan nul mol en alleen al die 0,01 mol heeft voor heel veel veehouders grote problemen gebracht. En als je naar het grote Jumbo-distributiecentum kijkt rijden er daar dagelijks heel wat meer dan tien vrachtwagens heen en weer. De stikstofuitstoot is dus veel groter en om die reden zal de provincie Drenthe moeten worden of Jumbo een Wnb-vergunning nodig heeft. Wij vragen nu om  handhaving omdat het bedrijf zonder vergunning stikstof over het natuurgebied uitstrooit,” zei FDF-jurist Max Hazekamp afgelopen april tijdens de rechtszaak in Den Haag.