DEN HAAG/ZUIDHORN (08 augustus 2024) – De Vrienden van het Johan Smitpark en Waterpark drongen er vandaag bij de Raad van State op aan om de gemeente Westerkwartier te dwingen een geheel nieuwe vergunnings- en inspraakprocedure rond de omstreden MTB(mountainbike)-route in Zuidhorn op te starten.
Een uitgebreide procedure waarbij alle dorpelingen hun zegje moeten kunnen doen over wat er met het park en de MTB-route moet gebeuren, legde Vriendenwoordvoerder Sible Bootsma en Ernst Bugel tijdens een rechtszaak in Den Haag uit. Alleen zal de hoogste bestuursrechter dan wel eerst een dikke streep door de reeds aan MTB-Zuidhorn verleende vergunning voor de mountainbikeroute door en rond het Zuidhornse parkgebied moeten halen. En de vraag is of de Raad van State zo’n verregaande uitspraak gaat doen.
Hobbeltjes
Want tijdens de rechtszaak in Den Haag zagen de hoogste rechters hier en daar wel wat hobbeltjes op de ruim zes kilometer lange MTB-route door het park, maar op echt onneembare obstakels leken ze niet te stuiten. De Vrienden zien het liefst helemaal geen MTB-route in het Zuidhornse park, omdat dat niet geschikt zou zijn voor kriskras rond racende fietsers. Voor alle andere gebruikers is het park straks te gevaarlijk om te wandelen en te spelen, legde Bootsma uit. ,,Ik ben zelf ook MTB’er. Maar dit park is er totaal ongeschikt voor. Er is door de dichte begroeiing totaal geen overzicht en de bikers kruisen tal van wandel-, fietspaden en wegen, waar mensen met kinderwagens wandelen. Er lopen ook Hooglanders. Als die van de MTB’ers schrikken en op hol slaan dan zijn de rapen gaar.”
Al sinds 2015
Volgens Ate Harsta van initiatiefnemer MTB-Zuidhorn is het park juist heel geschikt voor MTB’ers. “We zijn er al sinds 2015 mee bezig en hebben na inspraak de plannen een paar keer bijgesteld. We hebben nu een uitstekend plan en het wordt de hoogste tijd dat we dat een keer kunnen gaan uitvoeren. We zijn nu alweer negen jaar verder. Het is jammer dat we nu bij de Raad van State zitten en dat de Vrienden zoveel kritiek op onze plannen spuien. Maar in al die jaren en ondanks herhaalde uitnodigingen zijn ze nog nooit bij ons komen praten om oplossingen voor knelpunten te vinden.” Tijdens de rechtszaak kwamen alle knelpunten duidelijk aan de orde. De Vrienden vinden dat twee geplande bruggen op een verkeerde plek komen te liggen en zij vrezen aantasting van de natuurlijke oevers langs het Hoendiep, waar ook beschermde soorten als de poelkikker en waterspitsmuis voor zouden komen.
Daar komen we niet eens
Alleen zijn die soorten vooralsnog niet aangetroffen en de MTB-route zou daar geen bedreiging voor zijn, lichtte MTB-man Harsta toe. ,,Het is onzin dat we langs de oevers vlak langs het water gaan rijden. Daar komen we niet eens. Met de aanleg houden we juist erg veel rekening met de natuur.” Vriendenwoordvoerder Bootsma vindt het toch vreemd dat het gemeentebestuur zo gemakkelijk akkoord is gegaan met een grote MTB-route in het park, waar vele Zuidhorners komen wandelen en recreëren. ,,Waarom hier een MTB-route waar je als fietser nauwelijks je energie kwijt kan door de onoverzichtelijke situatie. En dat terwijl in de buurt prachtige MTB-routes zijn zoals in Marum. Dit wordt helemaal niks.” De Raad van State hakt over enkele weken een knoop door.