Transportbedrijf wil niet opdraaien voor drugsbananen in loods

Geplaatst in: BN De Stem
Journalist:

Een transportbedrijf uit Breda vindt dat de burgemeester in 2017 geheel onterecht een van zijn loodsen op Hazeldonk een jaar lang gesloten heeft, omdat de douane daar een grote partij harddrugs aantrof in een lading bananen. Het transportbedrijf stapte woensdag in hoger beroep naar de Raad van State in de hoop dat die het sluitingsbevel neersabelt, waardoor het bedrijf een fikse schadeclaim kan indienen. Het bedrijf vindt dat de Bredase burgemeester in dit geval zijn bevoegdheid om panden te sluiten heeft misbruikt. Volgens het transportbedrijf had hij geen weet dat een van zijn  klanten een partij drugsbananen(er zat ruim 3.700 kilo cocaine tussen de bananen verstopt) tijdelijk in zijn loods op Hazeldonk had gezet. Immers, op de vrachtpapieren, die al door de douane in de Antwerpse haven waren gecontroleerd, stonden alleen maar bananen. De Raad van State wilde tijdens de rechtszitting weten of de burgemeester intussen bewijzen heeft dat het bedrijf of mensen in en rond het transportbedrijf zijn vervolgd dan wel bestraft in de drugsbananenzaak. Maar dat was niet het geval. Ook beaamde de gemeentewoordvoersters(de advocaat van het bedrijf was er niet) dat het transportbedrijf nooit eerder en nooit daarna verdacht of betrokken is geweest bij drugspraktijken. Het bedrijf gaf eerder aan dat het onmogelijk kon weten dat er drugs tussen de bananen was verstopt.

Strafmiddel

Rechter en staatsraad Herman Bolt vroeg of de burgemeester dan verwacht dat bedrijven zelf ook douanecontroles moeten uitvoeren op alle ladingen die worden overgeslagen. Verder zette de staatsraad vraagtekens bij het sluiten van de loods voor een heel jaar omdat daarmee eigenlijk alleen de eigenaar en gebruiker getroffen wordt en geen signaal aan de buurt afgeeft.  Immers, de regeling om drugspanden voor enkele maanden tot een jaar te sluiten was oorspronkelijk bedoeld om overlast in een woonwijk of bedrijventerrein terug te dringen. Immers, vooral drugsdealpanden en hennepkwekerijen leveren veel risico’s en overlast voor de buren op. Door een pand te sluiten ging de loop eruit en wisten klanten van het drugspand dat ze daar niet meer moesten zijn. Maar intussen gebruiken steeds meer burgemeesters de woning- en bedrijfspandsluiting als een soort waarschuwings- en strafmiddel. Eerder al besliste de Raad van State dat een sluiting van een drugspand niet louter als straf mag worden gebruikt. Daarvoor is immers het strafrecht bedoeld, en niet het bestuursrecht. Kortom, de Raad van State moet beoordelen of de burgemeester een bedrijf mag laten opdraaien voor een stafbaar feit dat een van zijn klanten buiten zijn medeweten heeft gepleegd.  Of de burgemeester in dit geval te hard van stapel is gelopen of niet, blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

klanten een partij drugsbananen(er zat ruim 3.700 kilo cocaine tussen de bananen verstopt) tijdelijk in zijn loods op Hazeldonk had gezet. Immers, op de vrachtpapieren, die al door de douane in de Antwerpse haven waren gecontroleerd, stonden alleen maar bananen. De Raad van State wilde tijdens de rechtszitting weten of de burgemeester intussen bewijzen heeft dat het bedrijf of mensen in en rond het transportbedrijf zijn vervolgd dan wel bestraft in de drugsbananenzaak. Maar dat was niet het geval. Ook beaamde de gemeentewoordvoersters(de advocaat van het bedrijf was er niet) dat het transportbedrijf nooit eerder en nooit daarna verdacht of betrokken is geweest bij drugspraktijken. Het bedrijf gaf eerder aan dat het onmogelijk kon weten dat er drugs tussen de bananen was verstopt.