Buren camping Nieuwvliet: “Dronken vaders hangen ’s avonds gewoon in de tokkelbaan”

Geplaatst in: Provinciale Zeeuwsche Courant
Journalist: Jan van Ommen

NIEUWVLIET (07 januari 2024)– Buren van Camping International in Nieuwvliet hebben er weinig vertrouwen in dat de overlast van de campingspeeltuin af zal nemen als de Raad van State een sluitingstijd van negen uur ’s avonds in het bestemmingsplan opneemt.

Dat zei buurman Ben van Til gisteren na een rechtszaak in Den Haag over een uitbreidingsplan van de camping aan de Sint Bavodijk. Even daarvoor had rechter en staatsraad Peter Knol tijdens een rechtszaak over het uitbreidingsplan van de camping het voorstel gedaan om zo te voorkomen dat kinderen na negenen ’s avonds nog herrie maken in de speeltuin. Volgens Van Til zijn het evenwel niet de kinderen die tot elf uur ’s nachts stampij maken in de speeltuin,”het zijn dan dronken vaders die aan de tokkelbaan hangen en luidruchtig heen en weer gaan.” Het was overigens bepaald niet de eerste rechtszaak over het plan van Marleen en Twan Vermeulen om hun camping uit te breiden. Overigens een uitbreiding die al deels in gerealiseerd maar nog niet gelegaliseerd.

Pierewiet

De Raad van State heeft al twee keer eerder een streep door de plannen gezet. Waarna zowel de camping als gemeente Sluis haar huiswerk overdeed. Dat resulteerde in het laatste opgekalefaterde bestemmingsplan, dat volgens Sluis en Vermeulen nu wel de eindstreep gaat halen. De buren denken daar anders over en vroegen in Den Haag aan de hoogste bestuursrechter om het plan opnieuw in de prullenbak te deponeren. Zij vrezen een onaanvaardbare toename van de overlast zodra de campingeigenaren een oude boomgaard en speelboerderij Pierewiet volledig bij de camping mogen trekken. Die percelen liggen het dichtst bij de woningen in Nieuwvliet. Vooral het plan om een kinderbadje naar speeltuin de Pierewiet te verplaatsen zien de buren niet zitten.

Pierenbadje

Die vrezen dat het pierenbadje al snel door opgeschoten jongeren ingepikt zal worden, zeker als de jonkies aan de nachtrust beginnen. Om die reden stelde staatsraad Knol, naast een sluitingstijd van negen uur, aan Sluis en Vermeulen voor om de diepte van het badje terug te brengen van 1,40 meter naar 50 centimeter. Maar daar hadden Marleen Vermeulen geen trek in,”nee, dat willen we niet. We kunnen sowieso garanderen dat het kinderbadje alleen door jonge kinderen wordt gebruikt. De speeltuin plus badje gaan om negen uur dicht en dan kan niemand er meer in. Bovendien snap ik niet waar de buren zo’n probleem over maken. Want speelboerderij Pierewiet zit er al dertig jaar en al die jaren hebben daar kinderen gespeeld. Daar verandert niets aan als het bij onze camping komt.” De Raad van State gaat alle voors en tegens nog eens goed tegen elkaar afwegen en doet binnen enkele weken uitspraak.