Buurtbewoner vreest teloorgang groene uitstraling park Filmwijk

Geplaatst in: Almere deze Week en De Stentor
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ALMERE(09 april 2024) – Als het aan Almeerder Wout Klappe ligt haalt de Raad van State alsnog een dikke streep door het plan om een zestigtal woningen op het verpieterende tennispark aan de Jacques Tatilaan te bouwen.

 

Dat zou de gemeente Almere en ontwikkelaar The Way You Live Almere BV niet goed uitkomen. Zij hopen nu na jaren van procedures binnen enkele maanden de schop in de grond te kunnen steken. Het enige dat ze nodig hebben is een positieve uitspraak van ’s lands hoogste bestuursrechter. Die behandelde vandaag de laatste rechtszaak tegen het bouwplan. Filmwijker Klappe zet overigens als de laatste der Mohikanen zijn strijd tegen het woningbouwplan voort. “Het begon met 300 handtekeningen tegen, tientallen bezwaren en vijf medestanders. Maar door het grote tijdsverloop sta ik hier nog als enige bij de Raad van State. Ik hoop dat de Raad een dikke streep haalt door het huidige woningbouwplan. Want dat tast het groene park van onze wijk te veel aan,” aldus Almeerder Klappe in Den Haag.

 

Kleur en groen

 

Centraal in de rechtszaak stond de vraag of het tennispark met tien kunstgrasvelden nu wel, of niet onder het beschermde park- en groenbeleid van Almere valt. Volgens de gemeente zelf niet, zo legde de raadsman uit, ”in onze beleidsnota Kleur en Groen is alleen het park ten noorden van de Jacques Tatilaan als groen park aangewezen. Daar mag niet gebouwd worden. Het tennispark valt er buiten. Dat heeft altijd alleen een sportbestemming gehad en nu dan een woonbestemming.” De reden dat de gemeente en ontwikkelaar daar woningen willen bouwen is omdat het ledenbestand van de tennisvereniging de afgelopen jaren als een plumpudding is ingezakt. De mooie kunstgrasvelden liggen er tijden verlaten bij. Echter de woningnood is alleen maar nijpender geworden, zelfs in een nieuwbouwstad als Almere. Dus leek het een appel en een eitje om woningen op de tennisbanen te bouwen.

 

Vier bouwlagen

 

Ontwikkelaar “The Way” wil 61 woningen bouwen, van zowel betaalbaar tot duur. Naast grondgebonden woningen komen er nog drie gebouwen met 48 appartementen. Volgens de raadsman van Almere is er wel degelijk met de kritiek van buurtbewoners rekening gehouden, ”na vele gesprekken met de buurt hebben we het plan aangepast en één bouwlaag van het appartementengebouw afgehaald en de appartementengebouwen wat mooier neer te zetten. De blokken tellen nu nog maar vier in plaats van vijf bouwlagen. En daarop heeft Klappe niet eens zicht want tussen zijn woning en de nieuwbouw staan heel veel bomen.” Klappe ontkende dat niet, maar tekende aan dat hij vooral opkomt voor de toekomstige bewoners van de Filmwijk die ook graag in een groene parkachtige omgeving willen wonen. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.