“Ik had geen tikkende wekker aan de tussenmuur vastgespijkerd”

Geplaatst in: AD Dordtenaar
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/DORDRECHT(02 april 2024) – “Ik had geen tikkende wekker aan de tussenmuur vastgespijkerd. Het zijn enorm gehorige woningen waar je alles door de muren heen hoort, ik vind het alleen onrechtvaardig dat de gemeente Dordrecht mij dwangsommen oplegt en mijn buren met rust laat,” aldus een bewoner van de Geulstraat vandaag bij ’s lands hoogste bestuursrechter.

 

Daar vocht bewoner Hans Helleman onder meer een dwangsom van 750 euro aan. Maar hij wil vooral dat de gemeente ophoudt met “het meten van twee maten.” Dordrecht legde de dwangsom op omdat Helleman in zijn tussen-rijwoning opzettelijk herrie zou hebben gemaakt om zijn buren dwars te zitten. Helleman en diens raadsman ontkenden dat vandaag tijdens een rechtszaak met klem. Dat de in de jaren zeventig gebouwde woningen met betonnen wanden en vloeren behoorlijke gehorig zijn, vooral voor zogenoemd contactgeluid: tikken en hamerachtige geluiden, daar was iedereen het wel over eens. Ook de gemeentewoordvoerders van Dordt erkenden dat de woningen nu eenmaal gehorig zijn.

 

Niet schoppen tegen muren

 

Alleen zou Helleman een paar jaar geleden met opzet meer herrie hebben gemaakt. Dat zou blijken uit controles en rapportages van de politie en BOA’s. Om die reden legde de gemeente Helleman een dwangsom op om een aantal “gedragsveranderingen” af te dwingen. Zo mag hij tussen vijf uur ’s middags en negen uur ’s ochtends niet onnodig kloppen, slaan, bonzen, schoppen tegen muren, tegen plafonds, en hameren op CV-installaties en vloeren. Al dan niet met behulp van klusgereedschap, zoals boren, schuurmachines en ander elektrisch gereedschap. Het regelmatig af laten gaan van wekker is al helemaal uit den boze. Plus nog een hele waslijst van andere mogelijke overlast veroorzakende zaken. Daarvoor heeft hij al eerder een dwangsom van 1.500 euro gekregen. Daarna nam de Dordtenaar allemaal maatregelen om te voorkomen dat hij nog meer dwangsomgeld krijt zou raken. Die 750 euro was voor hem dan ook de druppel die de emmer deed overlopen.

 

Nooit onderzoek gedaan

 

Helleman zei het in Den Haag belachelijk te vinden dat hij alle woonellende in zijn rijwoning-rijtje op zijn bord krijgt. Volgens de Dordtenaar had zijn linkerbuurman te vriendschappelijke banden met de wijkagent en zouden een moeder en dochter in de andere buurwoning eveneens onterecht de hand boven het hoofd worden gehouden. “Als de buurvouw vlees, of groente op haar aanrecht snijdt hoor je het tikken in Hellemans woning,” zei diens raadsman tegen de Raad van State, ”ik ben er zelf een paar keer geweest en heb enorm veel geluiden gehoord. En het klinkt heel ver door. Als de buurvrouw van Helleman herrie maakt dan lijkt het in de woningen aan de andere kant of die herrie uit Hellemans woning komt. De gemeente heeft daar nooit onderzoek naar gedaan.”

 

Camera’s ophangen

 

 

Helleman bevestigde dat, ”ik heb zelfs voorgesteld om camera’s in mijn woning te hangen zodat iedereen kan zien en horen dat ik geen herrie maakte. Ik heb zelfs de politie gevraagd om eens een hele dag en nacht in mijn woning te komen zitten om te horen hoe erg het is. Maar dat kan allemaal niet, wat wel kan is mij een dwangsom opleggen en mijn buren niet. Daar krijg ik enorme stress van. Ik wil nu eindelijk wel eens gerechtigheid.” Overigens erkende de gemeentewoordvoerder dat het de afgelopen drie jaar veel beter gaat en dat er geen klachten meer over Helleman zijn ingediend. “Dat is niet vreemd, want ik sluip nu op pantoffels door mijn eigen huis. Klussen doe ik inmiddels elders want dat kan blijkbaar thuis niet meer.” Overigens excuseerde de Raad van State zich nog over het feit dat het zo lang heeft geduurd voor dat Hellemans hoger beroep behandeld kon worden. Want de dwangsommen dateren alweer van het eerste coronajaar en daarvoor. Uitspraak over enkele weken.