Leidenaar verdacht van dubbele verkrachting vriendin blijft in cel

Geplaatst in:
Journalist:

LEIDEN (09 februari 2024)– Het Openbaar Ministerie verdenkt de 29-jarige Y.A. uit Leiden van een dubbele verkrachting van zijn vriendin. Hij zou foto’s van haar op TikTok geplaatst hebben en wilde die er pas afhalen als ze seks met hem had, aldus het OM.

De verkrachtingen zouden eind vorig jaar plaatsgevonden hebben. Sindsdien zit de Leidenaar vast. Tijdens een eerste zitting vrijdag ontkende hij de beschuldigingen van zijn vriendin. “Ik herken mezelf er niet in.” Zijn vriendin en hij hadden een “toxische relatie”. Ze zou hem eerder ook al valselijk beschuldigd hebben van een mishandeling, samen met haar zus.

Het stel had twee jaar een relatie. Eind oktober zou Y.A. foto’s van haar in lingerie op TikTok gezet hebben. Hij eiste dat ze naar hem kwam. Toen ze dat deed, werd ze in een wurggreep genomen en misbruikt, aldus de vriendin. Enkele dagen zou hij haar opnieuw tot seks gedwongen hebben. Hij zei dat hij haar lingeriefoto’s van TikTok zou halen als ze deed wat hij vroeg.

De vriendin legde bij de politie wel een verklaring af over het misbruik, maar deed geen aangifte. Ze zou het niet nodig vinden dat Y.A. vast komt te zitten en een straf krijgt. Het OM besloot de Leidenaar toch te vervolgen omdat de beschuldigingen van de vriendin “ernstig” zijn.

De advocaat van de Leidenaar eiste vrijdag dat Y.A. uit voorarrest wordt vrijgelaten. De verklaring van de vriendin zou niet kloppen. “Mijn cliënt is erin geluisd”, zei hij.

De rechtbank vindt de verklaring van de vriendin serieus genoeg om hem toch langer vast te houden. “Ik heb slecht nieuws voor u: u gaat niet naar huis”, zei de rechter vrijdag tegen de verdachte. “Er zijn voldoende aanwijzingen in het dossier die het verhaal van uw vriendin ondersteunen.” De rechter verwees onder meer naar de verwondingen die bij de vrouw zijn aangetroffen, en ook op berichten op zijn telefoon.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 7 mei. Voor die tijd wordt de vriendin nog een keer verhoord. Het OM eist ook nog gegevens bij TikTok op.