Meer tegenwind voor Harderwijks windmolenpark

Geplaatst in: De Stentor
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/HARDERWIJK(14 maart 2024) – De gemeente Harderwijk heeft een enorme blunder gemaakt door bijna vier jaar lang geen oplossing te vinden voor een kantoorgebouw dat vlak bij het geplande windmolenparkje op bedrijventerrein Lorentz staat, zo bleek vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

 

Daar stelde de hoogste bestuursrechter vast dat het kantoorgebouw van het beveiligingsinstallatiebedrijf Dutch A&A aan de Daltonstraat te dicht bij de meest oostelijke van de drie geplande windturbines staat. Eigenaar-verhuurder Cor de Nood noemde het bij de Raad van State een gemiste kans om niet eerder een oplossing voor de veiligheid van zijn kantoor en bedrijf te vinden, ”ik heb dat de afgelopen jaren herhaaldelijk onder de aandacht gebracht maar telkens hield de gemeente de boot af, pas vlak voor deze rechtszaak wilde Harderwijk opeens weer praten. Maar nu wachten we eerst de uitspraak maar eens af.” En die lijkt zeker niet in het voordeel van de gemeente uit te gaan vallen.

 

Kwetsbaar object

 

Hoogstwaarschijnlijk zal de hoogste bestuursrechter het bestemmingsplan en de daaraan gekoppelde bouw(omgevings)vergunning vernietigen, dan wel ter reparatie terug sturen naar de tekentafel in het stadhuis. In ieder geval stelden de rechters van de Raad van State vast dat Harderwijk lange tijd geen rekening heeft gehouden met het feit dat het kantoor van De Nood een zogenoemd “kwetsbaar object” is. Dat zijn gebouwen waar langere tijd mensen verblijven. Het gaat om een kantoor van maximaal 2.300 vierkante meter groot dat op korte afstand van de derde windturbine ligt. Harderwijk dacht dat het om een klein kantoortje bij het beveiligingsinstallatiebedrijf ging waar niet zoveel mensen werken. Dat klopte dus niet.

 

Kleiner windturbine

 

Tijdens de zitting erkenden de gemeentewoordvoerders en projectleider uiteindelijk ook dat er in ieder geval een groot juridisch probleem is, en te grote veiligheidsrisico’s voor het kantoor van De Nood. De gemeentewoordvoerders probeerden er nog en draai aan te geven door allerlei maatregelen te verzinnen om de veiligheidsrisico’s voor het kantoorpersoneel van De Nood te beperken. Maar het langer stilzetten van de turbine leek geen oplossing. Ook het plaatsen van een veel kleinere windturbine niet. Rechter Aaldert ten Veen vroeg of het windparkplan nog haalbaar is als er maar twee in plaats van drie molens komen te staan. Maar de projectleider ontkende dat, ”alle drie de windturbines zijn nodig om onze duurzaamheids-doeleinden te halen.”

 

Expositie en opleiding

 

Over blijft het opstellen van een nieuw plan en nieuwe vergunning waarbij een oplossing voor het kantoor van De Nood wordt gevonden. Die wist wel een oplossing, eentje die hij al langer geleden had voorgesteld, ”ik heb al een paar keer voorgesteld dat de gemeente een groot deel van mijn kantoor kan huren en daar een permanente duurzaamheids-expositie kan onderbrengen plus een opleidingscentrum voor jongeren die in de duurzame energiesector willen gaan werken. Daarvoor gelden lagere veiligheidsrisico’s. Ik ga ervan uit dat de gemeente binnenkort bij me op de stoep zal staan.” De gemeentewoordvoerders sloten dat zeker niet uit, zo maakten zij na de zitting duidelijk. Overigens behandelde de Raad vandaag ook nog de bezwaren van onder meer de Vogelbeschermingwacht Noord-Veluwe. Die vreest dat de windmolens op de rand van het Veluwemeer teveel vogelslachtoffers gaan maken. Uitspraak binnen enkele weken.