Regeling aardbevingschade schiet volgens werkgroep nog tekort voor inwoners Norg

Geplaatst in: RTV Drenthe
Journalist: Maarten Bakker

NORG – De regeling van staatssecretaris Veijlbrief voor de afhandeling van mijnbouwschade schiet tekort voor omwonenden van de gasopslag in Norg. Dat vindt de Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een, die opkomt voor de belangen mensen uit Norg.

Volgens de werkgroep kunnen omwonenden van de gasopslag Norg niet altijd vergoeding krijgen voor de herhaalschade. Als er meerdere keren na een aardbeving schade optreedt aan een woning, dan is er geen recht op extra compensatie, aldus TWME. Alleen als er een nieuwe beving is, dan zouden ze een beroep kunnen doen op de regeling.

“Daarmee is het gebied rond Norg, voor wat betreft de herhaalschade, slechter af dan onder de oude schadeafhandeling”, schrijft de werkgroep aan de Tweede Kamer. “Dat kan nooit de bedoeling zijn van de aanpak die het kabinet voorstaat, die milder, makkelijker, menselijker zou zijn.” De werkgroep vraagt de Tweede Kamer om een herstel van deze fout.

Omdat er rondom de gasopslag Norg regelmatig schade optreedt aan woningen, is het gebied wel opgenomen in de schaderegeling voor aardbevingschade. De Tweede Kamer overlegde vorige week met staatssecretaris Vijlbrief. De klacht van TWNE kwam nog niet aan de orde.