Rotterdam slikt afvalboete “Papendrechtse Ouddorpse” in

Geplaatst in: AD Rotterdam en Eilandennieuws
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ROTTERDAM/OUDDORP(05 maart 2024) – Kijk goed uit met het wegdoen van bezorgdozen waar je adres nog op staat, zo luidde vandaag een onverwacht lesje afvalkunde tijdens twee boetezaken bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag.

 

Want voor je het weet heb je een boete van 154 euro aan de broek. Dat overkwam ex-Papendrechtse en Ouddorpse Renild Borghijs. Zij was van Papendrecht tijdelijk naar haar Ouddorpse recreatiewoning verhuisd en kreeg daar een bestuursdwangrekening(afvalboete) van de gemeente Rotterdam op mat. Of zij per ommegaande 154 euro aan de Havenstad wilde betalen om de kosten van het verwijderen van een verkeerd aangeboden doos met kabelafval te dekken. Afvalambtenaren troffen de onbeheerde doos aan bij een afvalcontainer in de Essenburgsingel in Rotterdam-West. Borghijs betaalde de boete direct, omdat die anders snel dreigde op te lopen.

 

Crisp-vers-doos

 

Alleen snapte ze niet waarom zij een Rotterdamse boete kreeg en stapte daarom naar de Raad van State, vertelde zij vandaag aan rechter Jan van Breda, ”ik woonde toen nog in Papendrecht en was bezig met een verhuizing, eerst naar Ouddorp en recent naar Oosterhout. Rotterdam is 30 kilometer verderop; daar kwam ik nooit, ik heb er geen familie geen vrienden, niets! Later hoorde ik dat het om mijn Crisp-vers-doos ging die ooit bij mij bezorgd was. Ik herinnerde mij dat ik spullen in die doos heb gedaan en aan een goed doel in Papendrecht had gegeven. Hoe die doos met kabelafval in Rotterdam terecht kwam is mij een raadsel.” De raadsman van de gemeente Rotterdam vond het ook vreemd en bleek intussen overtuigd dat mevrouw Borghijs de waarheid sprak en er niets aan kon doen dat die rondzwervende bezorgdoos met haar adres in de Essenburgsingel belandde. Op voorstel van rechter Van Breda trok hij dan ook subiet de boete in en beloofde ook alle proces- en reiskosten van de vrouw te vergoeden

 

Morgenster

 

Dat deed de zegsman in de rechtszaak ervoor ook al. Daar toonde een Rotterdammer zonneklaar aan dat hij geen enkele schuld had aan het “illegaal dumpen” van een doos met rommel met zijn naam op straat. Hij had immers daags ervoor een afspraak met de Roteb(afvaldienst) gemaakt om een partij grof vuil op te laten halen. Maar zoals vaak in Rotterdam gebeurt, komen er eerst zogenoemde morgensterren en straatjutters langs die de bruikbare spullen voor de neus van de Roteb wegkapen. En blijkbaar was dat zoveel dat de Grofvuilwagen niet stopte om de overgebleven doos met restanten mee te nemen. Die bleef staan, met het adres op de doos. Daarna kwam een afvalambtenaar langs die een boete uitschreef. Ook in dat geval bleek de Rotterdamse raadsman overtuigd van de onschuld en trok de boete in, plus het aanbod alle proces- en reiskosten te vergoeden. Kortom, als je geen zin in dit soort akkefietjes heb zorg er dan voor dat je alle adresgegevens van je doos haalt, voordat je hem wegdoet, of buiten zet. Rechter Van Breda was blij met de acties van Rotterdam, ”mooi! De beroepen zijn nu ingetrokken dat scheelt mij weer een paar uitspraken.”